Nieuws/Buitenland
798544
Buitenland

Europees Openbaar Ministerie stap dichterbij

Ondanks grote bedenkingen van Nederland en enkele andere landen is een Europees Openbaar Ministerie (EOM) maandag een stap dichterbij gekomen. De meeste lidstaten van de Europese Unie steunden maandag een eerste akkoord over de opzet van de organisatie, maar Nederland niet.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil het definitieve voorstel afwachten, zo verklaarde hij tijdens de vergadering in Luxemburg. De bewindsman stelde dat Nederland bereid is een EOM te steunen als het voldoet aan de standpunten van regering en parlement in Den Haag. „Niets is besloten totdat alles is besloten”, benadrukte de minister. Hij wees erop dat de kwestie in Nederland politiek gevoelig ligt.

Brussel wil met een EOM de jacht opvoeren op criminelen die fraude plegen met Europees geld. Het geknoei met geld uit de Europese begroting kost de EU jaarlijks zo'n 500 miljoen euro. Nederland vindt justitie in principe een taak van de lidstaten en kijkt kritisch naar het toekennen van extra bevoegdheden aan Europese instellingen.

Van der Steur uitte zich onlangs al positief over de aanpassingen in vergelijking met het originele voorstel van de Europese Commissie uit 2013. Brussel wil niet meer een sterk centraal geleid EOM, maar een organisatie waarin de lidstaten een grotere rol spelen.

In het najaar van 2013 trok de Tweede Kamer nog een „gele kaart” tegen Brussel wegens het EOM-plan.