Nieuws
798549
Nieuws

’Vroegtijdig einde ECB-stimulering geeft grote imagoschade’

Hoewel er regelmatig speculaties komen bovendrijven over het vroegtijdig stopzetten van het Europese opkoopprogramma, is de voorzichtig aantrekkende inflatie juist een reden om de kwantitatieve verruiming voort te zetten. Dat stelt Rogier Crijns, obligatie-analist, bij Theodoor Gilissen.

Volgens Crijns is de obligatierente in Duitsland na een negatieve dip in januari weer opgelopen tot 0,8% in reactie op de verrassend aantrekkende inflatie in mei, waardoor de vrees ontstond dat de ECB zijn opkoopprogramma vroegtijdig een halt toe zou roepen.

Hij wijst er echter op dat de inflatie aan schommelingen onderhevig is, waaronder hogere vakantieprijzen in Duitsland, waardoor het tij weer snel kan keren.     

Daarnaast benadrukt Crijns dat de eurozone kampt met overcapaciteit, zoals op het gebied van arbeid en kapitaal die er toe leidden dat de prijsstijgingen beperkt blijven.

Ook zou de ECB volgens hem grote imagoschade oplopen als de stekker vroegtijdig uit het opkoopprogramma wordt gehaald, waar grote moeite en risico’s voor zijn getroost om dit onconventionele monetaire instrument op te tuigen. 

De speech van Mario Draghi is ook te lezen in de bijlage.

Klik hier als de blog niet zichtbaar is.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");