Nieuws/Binnenland
798553
Binnenland

PvdA wil meer druk op Qatar

Het kabinet moet Qatar duidelijker laten merken dat de werkomstandigheden van gastarbeiders moet verbeteren. „Voorzichtig geformuleerde diplomatieke taal past hier niet. Er is steviger taal nodig”, zei PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes maandag tijdens een debat met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken over het mensenrechtenbeleid.

Bij de bouw van de stadions voor het WK-voetbal in 2022 in de Golfstaat zijn al veel doden gevallen. „Alleen snoeihard de waarheid aan het licht brengen werkt”, meent Servaes. Hij vindt dat het kabinet „forse garanties” moet vragen aan Qatar dat de werkomstandigheden van de gastarbeiders gaan verbeteren.

Koenders deelt de analyse van zijn partijgenoot Servaes. „Ik denk dat we op dezelfde lijn zitten.” Hij overweegt naar Qatar af te reizen om daar een „helder signaal” af te geven over de arbeidsomstandigheden. Koenders zei verder dat Nederland binnenkort een conferentie over de veiligheid en het welzijn van werknemers in de bouw zal organiseren met het Nederlandse bedrijfsleven in Qatar en de WK-organisatie daar.

Ook ChristenUnie en D66 pleitten voor een hardere lijn tegen het Arabische land. „Sport is in dit geval simpelweg politiek”, aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. De vele doden „moet ons wakker schudden”, zei Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Sinds de WK aan Qatar is toegekend zouden volgens vakbonden en activisten al meer dan 1200 arbeiders zijn omgekomen bij infrastructurele projecten in het land.