Nieuws/Binnenland
798558
Binnenland

Vrijspraak voor betogers kernreactor Petten

Dertien actievoerders die vorig jaar bij de kernreactor in Petten werden aangehouden, zijn maandag vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Alkmaar mochten ze gewoon demonstreren tijdens de nucleaire top in maart vorig jaar, ondanks een noodbevel van de burgemeester.

Het Openbaar Ministerie vervolgde de groep -die een boete weigerde te betalen- voor het niet opvolgen van een ambtelijk bevel. Maar volgens de rechtbank was het een gewone demonstratie. Het was daarom niet nodig om de betogers het grondrecht om te demonstreren te ontzeggen in de omgeving van de toegangspoort van de kernreactor. Er waren genoeg politiemensen op de been om escalatie te voorkomen.

Advocaat Willem Jebbink: „Dit is het zoveelste voorbeeld van 'opgeruimd staat netjes' bij demonstraties. Burgemeester, officier van justitie en politie arresteren willekeurig demonstranten als een demonstratie even niet goed uitkomt.”

Volgens Jebbink is dat laatste in dit geval overduidelijk: „Nederland ontving in Petten industriëlen die deelnamen aan de Nuclear Industry Summit. Met handelsgeest geeft onze overheid graag de grondrechten van haar burgers op. Nederland is op dit vlak geen haar beter dan Oost-Europese landen”.

Jebbink heeft ook betogers tegen Zwarte Piet bijgestaan die tijdens de sinterklaasintocht in Gouda waren opgepakt. Het OM besloot onlangs hen niet te vervolgen voor hun protest op een plek waar dat niet zou hebben gemogen. Ook de zaak tegen zijn cliënt 'fuck de koning'-roeper Abulkasim Al-Jaberi is geseponeerd. Hij werd opgepakt tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.