Nieuws
798563
Nieuws

Mercedes GLC kan ook naast weg rijden

De nieuwe Mercedes GLC, de opvolger van de GLK die later deze week door de autobouwer wordt voorgesteld, komt er ook in een offroad-uitvoering, ondanks dat 99% van de kopersgroep nooit met zijn SUV het terrein in gaat.

Liefhebbers die graag de geplaveide wegen verlaten kunnen op de optielijst het Offroad-pakket aanvinken. De accessoire maakt van de SUV niet direct een terreinbeul waarmee je de Dakarrally zonder slag of stoot kunt afleggen, want een lage gearing wordt op de SUV niet geboden. Ook ontbreken de verschillende (sper)differentiëlen. Maar door het elektronische tractiecontrole met remingrepen en de luchtvering moet de bestuurder ook buiten de verharde weg een aardig stuk kunnen afleggen.

Elektronische geregelde vierwielaandrijving

Onder normale omstandigheden verdeelt de elektronisch geregelde vierwielaandrijving de aandrijfkrachten in de verhouding 35:65 over voor- en achteras. Zodra een wiel op een van de assen doorspint, wordt de trekkracht opnieuw verdeeld. De aanwezige luchtvering zorgt ervoor dat de bodemvrijheid tot het aardoppervlak kan worden aangepast. Mercedes claimt dat de bodemspeling groter is dan die van de Land Rover Discovery Sport, wat naast de BMW X3 en Audi Q5 een van de concurrenten is. In de eerste versnelling is de grondspeling 50 mm groter dan normaal. In totaal biedt de Mercedes GLC vijf modi in het offroad-programma.

Vier en zes

Mercedes stelt de GLC woensdag voor. Het eerste publieksoptreden staat voor september gepland, wanneer de IAA-autoshow in Frankfurt wordt gehouden. Bij de verkoopstart zal er keuze zijn uit verschillende benzine- en dieselmotoren. Uiteindelijk zal er keuze zijn uit vier- en zescilinder motoren, automaat en handbak en achter- en vierwielaandrijving.

GLB

De nieuwe naam voor de GLK-opvolger maakt deel uit van Mercedes' strategie om logischere benamingen door zijn modellen te hebben. De aanduiding stamt af van GL (Geländewagen) en C-Klasse, het type waarmee de SUV zijn technische basis deelt. De opvolger van de GL gaat zodoende GLS (S-Klasse) heten en de ML is reeds omgedoopt tot GLE (E-Klasse niveau). De GLA zit binnen het Mercedes-gamma op het niveau van de A-Klasse. De G-Klasse behoudt zijn naam vanwege de iconische status.