Nieuws
798567
Nieuws

Ruige safari door Hollandse duinen

Speuren naar de Grote Vijf

Geen olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en buffels; ons land kent zijn eigen big five: edelherten, wilde zwijnen, reeën, bevers en zeehondjes. Met een beetje geluk te spotten tijdens een van de stoere safari’s van Staatsbosbeheer.

Zoals in Noordwijk, waar iedere zaterdagavond, en in hoogzomer ook op donderdag, een colonne van drie duurzame Land Rover Defenders door het Hollands Duin trekt.

Stiltegebied

„Dat we deze elektrische terreinwagen mogen lenen, is een uitkomst. Het is hier een stiltegebied, dus we kunnen niet meer met onze vorige wagens op safari gaan. Land Rover wilde deze prototypes uittesten, niet alleen in het Krugerpark in Zuid-Afrika, maar ook in ons zand. Perfect voor onze speurtocht naar de big five”, vertelt duinwachter van dienst Yvonne van der Meer.

Vooraf hebben alle deelnemers een stevige maaltijd, bestaande uit uiensoep, breekbrood en beleg, verorberd. Want over hobbelige wegen en rul zand bijna drie uur lang toeren kan niet op een lege maag. En ze kregen van de boswachters een presentatie over de wilde dieren, waarbij de in de duinen voorkomende reetjes uitvoerig worden besproken.

„Maar hier in het Hollands Duin zijn het ook damherten die we vanavond zullen zien”, voorspelt Van der Meer, voordat ze via een trede de wagen inklimt.

Aan de kinderen wordt nog even uitgelegd dat achterin de fluisterwagens, waar je hoog zit met ramen zelfs in het dak, het zicht het beste is. En dan rijdt de colonne eerst over de gewone weg een flink stuk naar het noorden. Maar al meteen, nog voordat de duinen worden bereden, is het raak. „Op links, tegen de bomen aan twee reeën”, waarschuwt de duinwachter per portofoon vanuit wagen een de deelnemers.

Spotten

Stoppen is er op de weg niet bij en dus rijden de wagens verder om vrij snel het Hollands Duin te betreden. En ook daar hebben de safarigasten meteen geluk. Twee damherten, waaronder een jong mannetje, staan ondanks de harde wind goed zichtbaar tussen de struiken. „Met wind is het moeilijker om de dieren te zien. Ze zoeken de beschutting, omdat ze zelf ook minder makkelijk eventuele vijanden kunnen ruiken”, legt de chauffeur uit.

De kinderen blijven konijnen spotten. Overal hoppen deze beestjes vrolijk rond. „Tja, ze horen niet bij de big five, maar ze zijn zeker leuk”, begrijpt Van der Meer het aanhoudend enthousiasme bij het zien van de tientallen knagers. Ook damherten blijven zich veelvuldig laten zien. Een ree die zich, net als de terreinwagens aankomen, weet los te maken van een hek krijgt wat extra aandacht. Het diertje staat instabiel op de poten en dus is er even overleg tussen de begeleiding over de portofoon. „We zouden haar alleen maar meer stress bezorgen als we nu uit de auto zouden stappen. Het dier redt zich zo te zien prima”, is de conclusie.

Vos

Een van de hoogtepunten is vervolgens een flinke vos, pal voor de auto’s op het pad. Een poging om het dier nog eens goed te bestuderen loopt spaak, daar hij zich razendsnel uit de voeten maakt.

Via een stijl paadje belandt de colonne vervolgens op een hoog punt waar het tijd is om even de benen te strekken, een kop koffie of beker limonade te drinken. Helaas is het de hele dag flink bewolkt geweest en hebben de deelnemers een prachtig uitzicht over de duinen en de zee, maar ziet niemand de zon erin zakken.

De safari eindigt met een spectaculaire rit: een flinke berg zand moet bedwongen worden om weer uit te komen bij het beginpunt. Het is spannend, want een van de Land Rovers moet het een paar keer proberen om uiteindelijk onder luid applaus de top te bereiken. Daar neemt iedereen afscheid van elkaar en krijgen de jongste deelnemers een paspoort met een dikke stempel, omdat in ieder geval een van de in Nederland voorkomende big five zich meermalen heeft laten zien.

Door het hele land organiseert Staatsbosbeheer avontuurlijke safari’s. Zo zijn er in Gelderland en Flevoland edelherten, wilde zwijnen en reeën te spotten. Bevers zijn er in de Biesbosch en om zeehondjes te spotten, worden er tochten in de Grevelingen en op Terschelling gehouden.