Nieuws/Binnenland
798585
Binnenland

Oppositie woensdagavond welkom bij Wiebes

 De oppositie is woensdagavond om 19.00 uur welkom bij staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor een eerste gesprek over het kabinetsplan voor een hervorming van het belastingstelsel. Bronnen rond het overleg hebben dat gemeld.

Het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA bereikten maandag een definitief akkoord. Steun van meerdere oppositiepartijen is nodig omdat het kabinet in de Senaat bij lange na geen meerderheid heeft. CDA, D66 en GroenLinks hebben gezegd in te zullen gaan op een uitnodiging voor een eerste gesprek. Het CDA wil daarin zeker niet onderhandelen.

Ook SP-leider Emile Roemer overweegt om woensdagavond naar het gesprek te gaan, maar dan toch vooral om zijn punt te maken: over een belastinghervorming onderhandel je niet in een achterkamertje, dat doe je in de openbaarheid in de Tweede Kamer. Ook ChristenUnie-leider Arie Slob eiste maandag opnieuw dat het akkoord op z'n minst op hoofdlijnen openbaar wordt gemaakt.

Iemand die zeker niet naar Financiën gaat, is PVV-leider Geert Wilders. ,,Een kabinet dat miljarden aan asielzoekers geeft maar de zorg afbreekt en ouderen pakt verdient geen steun maar fel verzet. Ik zal niet met het kabinet gaan praten en de enige hulp die ze kunnen krijgen is pen en papier om hun ontslagbrief te schrijven.''