Nieuws/Binnenland
798594
Binnenland

'Nog steeds niet goed bewapend tegen ebola'

Als het ebolavirus in West-Afrika deze zomer weer oplaait, zijn we er amper beter tegen gewapend dan een jaar geleden. Dat vertelt de directrice van het internationale Artsen Zonder Grenzen aan de Amerikaanse zender Fox News.

,,Als ebola ons in de zomermaanden net zo hard raakt als het in augustus en september vorig jaar deed, dan is de realiteit dat we het amper beter kunnen bestrijden dan toen'', zei Joanne Liu, de directrice van Artsen Zonder Grenzen in een vergadering over ebola in het West-Afrikaanse Senegal.

Leiders van landen in de G7 beloofden deze week de epidemie die aan meer dan 11.100 mensen in West-Afrika het leven kostte, uit te roeien.

Joanne Liu is diep teleurgesteld in de leiders van de G7. Volgens haar wordt er namelijk weinig concrete actie ondernomen. Ook uitte Liu haar kritiek op de World Health Organisation (WHO). Deze had veel eerder een internationale volksgezondheidscrisis moeten uitspreken, en niet pas in augustus 2014, zo'n acht maanden na het de bekendmaking van het eerste geval van ebola.

 

Avondklok

Ondanks het feit dat het virus zich veel langzamer verspreid dan vorig jaar en landen als Liberia ebolavrij zijn verklaard, is het aantal gevallen in Guinee en Sierra Leone de afgelopen twee weken sterk gestegen. Sierra Leone meldde deze week het hoogste aantal gevallen van ebola in drie maanden, waarop de overheid een avondklok in de getroffen gebieden invoerde.

,,De ergste epidemie is dan wel over, maar we zijn onterecht optimistich aangezien we nog steeds geen nieuwe epidemie kunnen voorkomen'', aldus een bezorgde Liu.