Nieuws/Binnenland
798603
Binnenland

Aanbod NPO Gemist wordt uitgebreid

Het aanbod van programma's op NPO Gemist wordt uitgebreid. Het publiek kan vanaf 2016 meer programma's terugkijken dan nu. Dit staat in het toekomststrategie die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maandag heeft aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De NPO wil inspelen op snel veranderend kijkgedrag. Kijkers kiezen voortaan zelf het moment en het scherm waarop ze tv-programma's bekijken. Daarom wordt NPO.nl uitgebreid en toegankelijker gemaakt. In het zogeheten Concessiebeleidsplan 2016-2020 staat eveneens dat de omroepen investeren in de interactie met het publiek rond hun eigen radio- en tv-programma's. Dat doen ze via hun eigen websites, maar ook via sites als Facebook en YouTube. Hiermee hoopt de NPO de vindbaarheid en aantrekkelijkheid van de programma's van de publieke omroep te versterken.

De publieke omroepen besteden de komende jaren extra aandacht aan de genres journalistiek, series en films van Nederlandse bodem, kinderprogramma's, documentaires, educatie en informatie, muziek en kunst.

Na het invoeren van de nieuwe Mediawet in 2016 mogen behalve bestaande omroepen ook televisieproducenten rechtstreeks bij de NPO programmavoorstellen doen en nieuwe formats aanbieden.

Omroepen vreesden de afgelopen maanden macht in te leveren aan hun koepelorganisatie NPO. Omroepbestuurders benadrukten vorige maand in de Tweede Kamer nog het belang van afzonderlijke omroepverenigingen nadat de NPO onder meer aankondigde het mes te zetten in het aantal omroepwebsites. De NPO wilde een einde maken aan de groei van het aantal gemist-diensten die de omroepen op hun eigen sites aanbieden. In het definitieve plan houden de losse omroepen toch enige bewegingsruimte. De omroepen mogen eigen programma's vanuit de NPO-player aanbieden op hun eigen websites.

,,Voor omroepen is het belangrijk om te kunnen beschikken over onlineplatforms waar ruimte is voor een eigen identiteit of taak en waar we rechtstreeks de interactie kunnen aangaan met onze leden'', zegt VPRO-directeur Lennart van der Meulen namens het College van Omroepen.

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) gebruikt het vijfjarenplan van de omroepen om nieuwe prestatieafspraken te maken met de NPO.