Nieuws/Binnenland
798608
Binnenland

Oppositie houdt vast aan eis belastingplan

De oppositie in de Tweede Kamer blijft vasthouden aan de eis dat het kabinetsplan voor een hervorming van het belastingstelsel openbaar wordt gemaakt. Tot nog toe heeft het kabinet die eis naast zich neergelegd.

Nadat vorige week al op hoofdlijnen overeenstemming was bereikt tussen het kabinet en de regeringsfracties VVD en PvdA, werd maandag een definitief akkoord gesloten. De uitnodigingen aan een aantal oppositiepartijen volgen nu. CDA, D66 en GroenLinks zijn bereid tot een eerste gesprek met Wiebes.

SP-leider Emile Roemer is dat niet. Hij blijft eisen dat het belastingakkoord openbaar wordt en besproken wordt in de Tweede Kamer. Arie Slob (ChristenUnie) wil in elk geval de hoofdlijnen van het akkoord in de openbaarheid kunnen bestuderen.

CDA-leider Sybrand Buma zei zondag dat hij bereid is met het kabinet te praten, maar onderhandelen wil hij alleen in de Kamer. Premier Mark Rutte verweet hij een bedenkelijke opvatting van democratie te hebben, met zijn weigering om het plan openbaar te maken.

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zal ingaan op een uitnodiging van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om te komen praten. Klaver wil dat het nieuwe belastingstelsel leidt tot vergroening en dat het ongelijkheid tegengaat. Hij is bereid daarover te onderhandelen.

Ook D66-leider Alexander Pechtold is bereid te komen praten bij Wiebes, al is ook hij voor openbaarheid. De SGP heeft nog niet besloten over het al dan niet ingaan op een uitnodiging van Wiebes. Daar spreekt de fractie dinsdag eerst nog intern over.