Nieuws/Binnenland
798614
Binnenland

Jeugddetentie voor doden van straatmuzikant

De zeventienjarige jongen die in december in Zwolle bij een supermarkt een straatmuzikant doodstak, is maandag veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie. Ook is een zogeheten PIJ-maatregel opgelegd, ook wel bekend als 'jeugd-TBS'. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag.

De 54-jarige straatmuzikant wilde op de avond van 2 december naar huis gaan toen een man wild op hem in begon te steken. Hij werd 29 keer met een mes geraakt in onder meer borst en rug. Een omstander die tussenbeide sprong, raakte zwaargewond. De jongen was moord en poging tot moord ten laste gelegd. De rechtbank achtte beide feiten bewezen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Oscar V. raakte over de kook door een opmerking van een medebewoner in een instelling voor beschermd wonen. Hij stal een mes uit de keuken en stapte op de fiets richting het winkelcentrum. De muziek van de straatmuzikant raakte hem, zo verklaarde hij later. Toen de muzikant stopte, rende hij in razernij op de man af en begon te steken. De muzikant vluchtte de Jumbo-supermarkt in, maar werd door V. achterhaald en wederom met het mes gestoken. Een winkelende man die de dader wilde stoppen, werd in zijn hart geraakt. Omstanders wisten vervolgens V. te overmeesteren. De straatmuzikant overleed later in het ziekenhuis.

De verdachte zei later tegen de politie dat hij ook van plan was het tweede slachtoffer te doden. Voordat hij op de fiets stapte, had hij op zijn kamer nog geoefend met het mes op een doos en een gordijn. De jongen was sterk verminderd toerekeningsvatbaar, mede vanwege onverwerkte adoptieproblemen en een identiteitsstoornis. Hij is op jonge leeftijd door zijn biologische ouders afgestaan. V. ontstak juist in woede nadat een medebewoner een opmerking maakte over zijn biologische ouders.

V. hoorde de straf maandag gelaten aan in de rechtszaal. Familie van het slachtoffer was niet aanwezig. Eerder gaven nabestaanden aan de eis te laag te vinden. Daags na de dood van de Bulgaarse accordeonist liepen honderden mensen mee in een stille tocht om de man te herdenken.