Nieuws
798650
Nieuws

Krakau, Montpellier en Belfast

Minder voor de hand liggende stedentrips

Stedentrips. Iedereen heeft wel iets anders op zijn of haar bucketlist: de fonteinen in Rome, de Eiffeltoren in Parijs of de Sagrada Familia in Barcelona. Maar hoe zit het met de steden die je niet kent? Wij riepen Reiskrant Reporters op een verslag te schrijven op www.reiskrantreporter.nl over hun favoriete stad of bijzondere stedentrip. Van de talloze reports die binnenkwamen lichten we er vandaag drie uit: het Poolse Krakau, Montpellier in Frankrijk en Belfast in Noord-Ierland.

Krakau

Wie denkt dat Krakau een grauwe stad is, heeft het mis. Sterker nog, het is een echte sprookjesstad vol verhalen, mythen en historische en architectonische schatten. Krakau is een echte studentenstad, maar is volgens Unesco tevens een van de belangrijkste historische steden ter wereld. Een bezoek aan het Rynek Glówny Marktplein, de Lakenhal, Mariakerk, de Wawelheuvel en de wijk Kazimierz mogen niet ontbreken tijdens je trip, is de aanbeveling op www.reiskrantreporter.nl!

Reiskrant Reporter Harrij Mensinga hoef je dat niet te vertellen. Het tweede huis van dit gezin uit het Zuid-Hollandse Rhoon staat in Krakau en ze zijn daar dan ook vaak te vinden. De laatste keer was in februari van dit jaar. Harrij (61) over de stad waar hij zijn hart aan verloren heeft:

„Krakau is mijn tweede thuis en de mooiste stad die er is. Ik heb mijn vrouw en tevens grote liefde in Krakau ontmoet en kom er elk jaar weer terug. In de stad is het altijd druk, maar dat stoort niet. Integendeel: het maakt juist dat je je er thuis voelt. Krakau is een en al terras en in de binnenstad vind je alles waar je op vakantie op zoek naar bent: theaters, bioscopen en oneindig veel bars en restaurants. Het centrale plein Krakowski Rynek is een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Studenten zullen zich hier prima vermaken voor weinig geld. Voor één euro een lekker bakje koffie doen; daar wordt iedereen toch vrolijk van? Verder kom je naar de stad voor de cultuur en bijzondere historie. De Mariakerk is een voorbeeld van Krakau’s interessante geschiedenis. Boven in de kerk prijkt nog steeds het torentje, waarin bij de verwoesting van Krakau door de Mongolen in 1241 een trompetspeler alarm sloeg. Midden in zijn lied werd hij door een pijl beschoten. Nu nog hoor je elk uur datzelfde het trompetgeschal, tot het moment dat deze tijdens de aanval abrupt stopte. In Krakau is de cultuur heel anders dan in Nederland, maar als je van alle culturen een beetje meepikt, wordt je vanzelf een rijk mens.”

De beste tip van Harrij: „Koop ter plaatse een simkaart voor vijf euro! Ze zijn drie maanden geldig, met 3 gigabyte internet en je kunt er zó mee naar huis bellen. Dat bespaart enorm in de kosten. Niemand wilt thuiskomen en een enorme rekening op de mat vinden!"

 

Montpellier

Elegant, cultureel, rustig… De hoofdstad van de regio Languedoc-Roussillon, het Zuid-Franse Montpellier, heeft het allemaal. Reiskrant Reporter Claudia Dominicus is 21 jaar en woont in Yerseke (Zeeland). Vorige zomer was ze te vinden in deze fijne stad. Ze logeerde bij een Frans gezin en ging naar school om haar Frans bij te spijkeren. Samen met medestudenten heeft ze tal van leuke dingen ondernomen in en om de stad.

„Ik ga op vakantie het liefst naar bestemmingen die niet goed bekend zijn, maar wel veel te bieden hebben. Een rijke geschiedenis, bijvoorbeeld, of een bijzonder lekkere keuken. Dit jaar waren Riga, Talinn en Gdansk plaatsen waar ik erg van onder de indruk was, maar om Frans te leren was mijn keuze op Montpellier gevallen. De stad is zeer geschikt voor oude en jonge koppels. Maar voor kinderen is het ook een ideale bestemming; op het strand en in de dierentuin zullen ze zich niet snel vervelen. Heimwee naar Nederland is ook moeilijk. Het weer is prachtig, je kunt heerlijk winkelen en naar het strand gaan en er zijn interessante activiteiten te ondernemen als je toerist bent. Voor een lekker kopje koffie ga je naar de Coffee Club. Hier hangt een internationaal sfeertje en drink je lekkere, versgezette koffie. Op de muur hangt een grote landkaart, waar je met een speld kunt aangeven waar je vandaan komt. Erg leuk! Mocht je even een break willen van Montpellier, kun je van hieruit makkelijk met de trein afreizen naar bijvoorbeeld Nîmes en Avignon. In deze gezellige stadjes krijg je dat authentieke Franse gevoel ook echt mee."

Beste tip van Claudia: „Vriendengroepen kunnen zich prima vermaken in het bruisende nachtleven dat Montpellier te bieden heeft. Er is genoeg keuze tussen clubs en discotheken en in de zomer zijn er festivals. Zeker een aanrader, want muziek en eten is immers altijd een goede combinatie."

 

Belfast

De hoofdstad en grootste stad van Noord-Ierland kennen wij nog het meeste vanwege de politiek religieuze en gewelddage geschiedenis. Gelukkig is het inmiddels rustig in deze bijzondere stad en de moeite van een bezoek zeker waard, zo ontdekte Reiskrant Reporter Brigitte de Graaff. Deze 24-jarige Haarlemse gaat gemiddeld drie keer per jaar op vakantie en dan nog het liefst naar het Verenigd Koninkrijk. Zo kwam ze ook in Belfast terecht.

„Vijf dagen lang verbleven we in een heerlijk hotel in het centrum. Belfast is wat je noemt een ’moeilijke’ stad die bol staat van de cultuur en historie. Het turbulente verleden van Belfast heeft de stad immers getekend, letterlijk én figuurlijk. Na decennia van religieuze conflicten en bomaanslagen is de stad nu een grappige mengelmoes van oubolligheid en moderniteit. In het centrum vind je onder andere het Donegal Square, de Belfast City Hall en daarnaast het grote reuzenrad. Van hieruit heb je een ongelooflijk uitzicht over de stad, dus zeker een aanrader! Buiten het centrum kun je niet meteen zien waar de hoogtepunten zijn. Hiervoor moet je echt op avontuur gaan. De tocht door de stad maakt het alleen maar spannender, want door heel Belfast lopen nauwe straatjes, die Harry Potter-kenners sterk zouden doen denken aan Diagon Alley. Een vakantie is geen vakantie als je niet uit eten bent geweest. Neem dan ook plaats in de bekendste pub van Belfast, de Crowns Liqour Saloon. Hier kun je prima eten en drinken voor weinig. Natuurlijk moet je, voordat je weer naar buiten gaat, een echte Guinnes proeven. Heerlijk!"

Beste tip van Brigitte: „Op onze vierde dag bezochten we een leuk roze snoepwinkeltje. Nadat wij watertandend aan het raam stonden te kijken, werden we naar binnen genodigd. Mochten wij ook snoep gaan maken! Na afloop hebben we onze eigen gemaakte snoepjes mee terug naar het hotel genomen en lekker opgesmikkeld."

Winnaars Reiskrantreporter-actie

De deelnemers aan onze stedentripactie op www.reiskrantreporter.nl konden tickets naar een Europese stad naar keuze winnen. Dit zijn de winnaars de elk twee tickets op de mat krijgen:

Lisette uit Lochem met een report report over Tirana. Brigitte uit Haarlem schreef een leuk verslag over Belfast en Aalco uit Apeldoorn viel in de prijzen met zijn report over Franckenau.

Lees de reports van deze drie winnaars op www.reiskrantreporter.nl. Wil je ook een keer meedoen aan onze prijsvragen? Wij houden binnenkort weer een nieuwe actie. Hou dus vooral de website in de gaten!