Nieuws/Binnenland
798663
Binnenland

Coalitie praat weer over belastingen

Op het ministerie van Financiën praten coalitiepartners VVD en PvdA maandag weer met het kabinet over de herziening van het belastingstelsel. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra hoopt dat ze „een eind gaan komen, maar dat weet je pas als alle cijfers op tafel liggen”. „We gaan eens kijken of dat gelukt is.”

Verder zijn premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-fractieleider Diederik Samsom aangeschoven bij staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Ook de fiscale en financiële fractiespecialisten (Ed Groot en Henk Nijboer voor de PvdA en Mark Harbers en Helma Nepperus van de VVD) erbij.

Vorige week zijn ze er al op hoofdlijnen uitgekomen. Alleen wat technische zaken moeten nog worden geregeld, verklaarden de partijen toen. Het gaat dan om de gevolgen van de hervorming voor de koopkracht en de werkgelegenheid. De hervorming moet leiden tot minder lasten op arbeid en het belastingstelsel simpeler maken.

Het kabinet wil - als het akkoord eenmaal definitief is - er snel achter gesloten deuren met oppositiepartijen over onderhandelen. Maar de meeste partijen voelen daar niets voor. Zij willen dat het kabinet het plan gewoon openbaar maakt en dat er daarna een debat komt in de Tweede Kamer.

Premier Rutte heeft de steun van de oppositie nodig omdat hij geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. In de 75 zetels tellende Senaat bezetten de VVD en PvdA respectievelijk maar dertien en acht zetels.