Nieuws
798677
Nieuws

Grieks drama nadert climax

De gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers zijn zondagavond zonder resultaat afgebroken. Daardoor lijkt een cruciaal moment nabij in de crisis rondom het Zuid-Europese land, dat de afgelopen jaren steeds dieper in een economische en politieke crisis verzeild raakte. Een overzicht:

2009: Griekse economie raakt in de zwaarste crisis sinds het einde van de militaire dictatuur in 1974.

2010: Griekenland blijkt er financieel veel slechter voor te staan dan eerder toegegeven.

Mei 2010: De eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden het eens over een eerste hulppakket van 110 miljard euro.

Oktober 2011: Leiders van de eurolanden bieden een nieuw hulppakket aan, op voorwaarde dat de banken meebetalen en de Grieken nog meer bezuinigen.

November 2011: Socialistische regering van premier George Papandreou stapt op na opnieuw een vernietigend oordeel van Brussel over de Griekse economie. Zijn opvolger, Lucas Papademos, bereikt in onderhandelingen overeenstemming over een nieuw hulppakket ter waarde van 130 miljard euro en een korting op de schulden van 107 miljard.

Mei 2012: Verkiezingen. Politieke partijen slagen er vervolgens niet in een meerderheidsregering te vormen die de impopulaire maatregelen steunt. President besluit tot nieuwe verkiezingen.

November 2012: Besloten wordt om de voorwaarden van de leningen aan te passen om de financiële positie van Griekenland te versterken.

Januari 2015: De linkse EU-kritische partij Syriza van leider Alexis Tsipras wint de verkiezingen met de belofte een einde te maken aan de door geldschieters afgedwongen bezuinigingen.

Februari 2015: Het leningenprogramma loopt op 28 februari af. Athene wil nieuwe afspraken en praten over een derde 'contract' en krijgt een overbruggingskrediet.

Maart 2015: Griekenland staat voor een betaling van circa 2 miljard euro aan het IMF. De Griekse regering houdt vast aan haar belofte een einde te maken aan de bezuinigingen en de voorwaarden voor de Europese noodleningen.

April 2015: Griekenland heeft een schuld van 450 miljoen euro aan het IMF afgelost. Tsipras haalt ondertussen de bezem door het onderhandelingsteam.

Mei 2015: Griekenland heeft een rekening van 750 miljoen euro voldaan. Volgens het IMF is een vertrek van Griekenland uit de eurozone een mogelijkheid, die de muntunie uiteindelijk zou overleven.

Juni 2015: Op 5 juni moet het land 300 miljoen euro aflossen aan het IMF, als onderdeel van 1,5 miljard euro aan terugbetalingen in juni. Deze betaling wordt uiteindelijk 'gebundeld', zodat het kan worden voldaan op de laatste dag van de maand.

Donderdag 11 juni: Onderhandelaars van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaten Brussel, zonder voortgang te boeken in het overleg over een oplossing.

Vrijdag 12 juni: Volgens het Duitse dagblad Bild houdt de Duitse regering er inmiddels ernstig rekening mee dat er geen oplossing komt voor de Griekse schuldenproblemen.

Zaterdag 13 juni: De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis denkt niet dat de Europese leiders het zover zullen laten komen dat Griekenland uit de eurozone moet. In Brussel is overleg tussen experts van het land en zijn geldschieters.

Zondag 14 juni: De gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers worden afgebroken. Verdere discussie zal plaats moeten vinden in de eurogroep op donderdag 18 juni.