Nieuws/Binnenland
798692
Binnenland

Bijna 300 tips over illegale prostitutie

Meld Misdaad Anoniem heeft in elf maanden tijd bijna driehonderd meldingen gekregen over mogelijke illegale prostitutie. Dat is een stijging van 34 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het meldpunt maandag bekend.

Bij 137 meldingen gaven de anonieme melders, onder wie prostituees, klanten en hulpverleners, signalen door over dwang en uitbuiting. In 33 gevallen was het slachtoffer minderjarig. Ook ontving het meldpunt 207 meldingen over misstanden bij illegale prostitutie. Zo zagen mensen illegale bordelen in een woonwijk of boven een café. Het viel hen ook op dat er om de paar maanden nieuwe vrouwen werkten in deze bordelen.

De meldingen werden ontvangen tijdens de zogenaamde M.-campagne die Meld Misdaad Anoniem tussen juni 2014 tot april 2015 hield in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Tijdens deze campagne werd gevraagd daders van mensenhandel en mensen die mensenhandel mogelijk maakten te melden. Volgens Meld Misdaad Anoniem leverde de campagne een record aan meldingen op. 22 mensen konden worden aangehouden naar aanleiding van de tips.

Volgens projectleider Annemarie van der Burg zet de M.-campagne zich in tegen mensenhandelaren die prostituees zwaar onder druk zetten. „Het gaat ons bijvoorbeeld om criminelen die vrouwen uit Oost-Europa ophalen, verslaafd maken, hoge schulden laten opbouwen en afleveren bij clubs. Of we krijgen meldingen over Chinese massagesalons waar vrouwen extreem lang moeten werken, seks moeten aanbieden en niet beschikken over hun paspoort.”