Nieuws
798716
Nieuws

Praat mee

Moeten we te vroeg geboren baby's wel redden?

Het is de angst van iedere ouder: een kindje dat te vroeg geboren wordt. Niet onterecht, blijkt uit een nieuw onderzoek. Slechts veertig procent van de baby's die met 24 weken geboren wordt, overleeft en één op de vijf raakt matig tot ernstig gehandicapt. Een pijnlijke vraag: hoe ver gaan we om het leven van een pasgeboren kind te redden. En: moeten we dat wel altijd willen?

Ieder jaar komen er in Nederland 2500 kinderen te vroeg ter wereld. Om meer van deze allerkleinsten te redden, werd in 2010 de officiële richtlijn voor het behandelen van te vroeg geboren baby's versoepeld. De grens werd verlaagd van 26 naar 24 weken.

---Alcohol verhoogt risico vroeggeboorte---

Geen plezierig leven

Een beslissing die bij Brenda van Osch, moeder van te vroeg geboren dochtertje Eva en schrijfster van het onlangs verschenen boek 'Het onvoltooide kind', veel vragen oproept. Want waar ligt de grens tussen wat er medisch en technisch mogelijk is, en wat nog goed is voor ouder én kind?

Zo is haar inmiddels 8-jarige dochtertje Eva door de vroeggeboorte, reanimatie, lange medische weg, hersenbloeding en operatie: doof, autistisch en heeft ze problemen met eten. Daarnaast heeft ze het niveau van een kind van 22 maanden en zal ze nooit leren praten, schrijven of lezen. Niet voor zichzelf kunnen zorgen en geen baan of kinderen kunnen krijgen, vertelt ze aan TPO magazine.

---Roken tijdens zwangerschap verboden---

Kleine overlevingskans

Eva werd geboren toen ze 30 weken oud was, maar wat gebeurt er met de ruim 75 kindjes die jaarlijks met 24 weken ter wereld komen? De helft van deze allerkleinsten overleeft de bevalling niet en één vijfde van de overlevende kinderen houdt er een forse handicap aan over. Blijkt uit de cijfers die onlangs werden gepresenteerd.

Kille cijfers, die volgens van Osch nauwelijks recht doen aan dat waar het om draait: de levens van ouders en hun kinderen maar ook van artsen verpleegkundigen die dagelijks moeilijke en ingrijpende beslissingen moet nemen.

Wat vinden jullie van dit ongelooflijk moeilijke dilemma? Moeten we te vroeg geboren baby's te allen tijde blijven redden wat de consequenties ook zijn?