Nieuws/Binnenland
798719
Binnenland

Het gesprek van de dag: maandag 15 juni

We krijgen mogelijk snel een nieuwe bondscoach bij Oranje, de auto van de burgemeester van Haarlem is in brand gestoken, twee tieners moeten ledematen missen na een gruwelijke haaienaanval en Henk Bleker is getrouwd met zijn 32 jaar jongere vriendin. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • In de Amerikaanse staat North Carolina zijn twee tieners bij twee verschillende aanvallen van een haai zwaargewond geraakt. De slachtoffers moeten meerdere ledematen missen.
 • De auto van burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem is in de nacht van zondag op maandag in vlammen opgegaan. „We vermoeden brandstichting. Dat gaan we in de loop van de dag verder onderzoeken”, aldus een woordvoerder van de politie.
 • Bij een anti-terreuraanval van de Verenigde Staten boven Libië is zaterdagnacht de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar gedood. Belmokhtar is gelieerd aan al-Qaeda en wordt gezien als brein achter de gijzeling in een gascomplex in Algerije, begin 2013.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Niet alle door Nederlandse soldaten in Srebrenica gemaakte foto’s van vermoorde moslimmannen blijken bij het ontwikkelen in de donkere kamer te zijn mislukt. Een maand voor de herdenking van het drama op de Balkan twintig jaar geleden, circuleren op besloten Facebookpagina’s van Dutchbatters beelden van in de enclave geëxecuteerde moslims.
 • We hebben mogelijk sneller dan gepland een nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Bij de komende evaluatie over enkele weken zal Guus Hiddink de KNVB laten weten of hij een stapje terug doet als bondscoach bij Oranje en Danny Blind (53) een stapje voorwaarts.
 • Een rapport over antisemitisme onder jongeren veroorzaakt een politiek schimmengevecht. Minister Asscher (Sociale Zaken) wil de uitkomsten nader onderzoeken voor hij het stuk openbaar maakt. De Telegraaf heeft het conceptrapport evenwel al kunnen inzien. Eruit blijkt dat 62 procent van de moslimjongeren ’niet zo positief’ denkt over Israël.
 • Criminelen met machinegeweren hebben zo’n vijftig Nederlandse toeristen de stuipen op het lijf gejaagd in een luxeresort op Kreta. Veel vakantiegangers zaten aan de bar of in de lobby, toen drie gemaskerde mannen het hotel binnenstormden. Ze openden voor het oog van gezinnen met jonge kinderen het vuur op de eigenaar van een juweliershop.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Voormalig CDA-staatssecretaris Henk Bleker (61) is zaterdag getrouwd met de 32 jaar jongere NRC-journaliste Barbara Rijlaarsdam. Op de exclusieve bruiloftsfoto’s die Privé vandaag onthult spat het geluk van het kersverse bruidspaar af.
 • Een feestganger heeft een vervelend begin van zijn stapavond meegemaakt. De jongen wilde nog even geld pinnen, maar kwam daarbij vast te zitten in een Haarlemse vestiging van ABN AMRO.
 • Paniek in de Georgische hoofdstad waar zo'n dertig wilde dieren, waaronder tijgers, beren  en leeuwen, vrij rond liepen nadat ze waren ontsnapt uit de dierentuin. Een deel van Tbilisi, waaronder de dierentuin, kwam onder water te staan na een onverwachtse hevige regenbui.
 • De zanger van de band John Coffey gaat de hele wereld over door een indrukwekkende actie tijdens zijn Pinkpop-optreden. De rockster ving een van veraf gegooid biertje in één keer uit de lucht om deze vervolgens leeg te drinken.

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • Het Nederlands damesvoetbalteam speelt komende nacht om 1:30 voor de laatste kans op het WK. In de strijd om de volgende ronde is gastland Canada de tegenstander. Een land dat vooral de voorhoede van Oranje vreest.
 • De 55-jarige Nadja B. staat vanaf 13:30 voor de rechter omdat ze wordt verdacht van het laten verdwijnen van het lichaam van haar overleden moeder. Nadja zit vast sinds 8 juli. Justitie vermoedt dat Nadja een financieel motief had voor het laten verdwijnen van haar moeder. Volg de rechtszaak hier live via de twitterfeed van onze verslaggeefster Saskia Belleman.
 • De top van de coalitie komt maandagochtend opnieuw bijeen om te praten over een hervorming van het belastingstelsel. Daarover was vorige week op hoofdlijnen al overeenstemming, maar een aantal technische zaken moest nog worden uitgezocht.

Wat raden wij verder aan?

 

 • Dorien Oudshoorn (49) verloor in 2005 haar man en zielsmaatje tijdens een gewelddadige gijzeling in een Rotterdams café. De daders kregen levenslang. De wetenschap dat het definitieve karakter van de straf levenslang op de schop lijkt te gaan, pijnigt haar. „Er was mij levenslang beloofd. Dat is nog steeds mijn houvast.
 • „Een taalkunstenaar is heengegaan. Laten wij zijn werk koesteren.” Cultuurminister Jet Bussemaker omschrijft het overlijden van Heinz Hermann Polzer, beter bekend als Drs. P, als „een groot verlies van iemand met onnavolgbare liedjes”.
 • Johan Cruijff blikt in zijn column vooruit op het openen van de transfermarkt. "Je moet kijken naar wat een speler toevoegt aan het elftal."