Nieuws
798720
Nieuws

Nieuwe IBAN-omnummertool nu beschikbaar

Consumenten die oude bankrekeningnummers willen omzetten naar de langere IBAN-nummers, kunnen daarvoor vanaf vandaag terecht op www.OveropIBAN.nl.

Via deze website is een zogenaamde omnummertool beschikbaar. Deze zet oude rekeningnummers om naar IBAN-rekeningnummers die nodig zijn om geld over te maken.

Weer terug

De omnummerdienst is daarmee terug van weggeweest voor consumenten: 1 april jongstleden werd een soortgelijke dienst uit de lucht gehaald. De belangrijkste reden daarvoor was dat het zelf omnummeren tot tikfouten en vergissingen kon leiden. Een andere reden was dat de oude, veel uitgebreidere dienst, kostbaar was. Zo was de oude dienst ook geschikt om voor bedrijven grote bestanden met rekeningnummers om te zetten.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) heeft nu besloten om een simpelere versie van de omnummerdienst te maken. Dit omdat is gebleken dat consumenten nog veel behoefte hebben aan een officiële service voor het omzetten van bankrekeningnummers.

Wildgroei

Die vraag naar een officiële omnummerdienst komt onder meer omdat er op het internet een wildgroei aan alternatieve websites is ontstaan die omnummerdiensten aanbieden maar die niet altijd betrouwbaar zijn. Zo kunnen criminelen ook dit soort websites maken, waardoor het geld dat wordt overgeboekt, bij hun terecht komt.

„Wie beschikt over een oud bankrekeningnummer en de naam van de bijbehorende bank, kan dit invullen op de website. De omnummertool geeft vervolgens het overeenkomstige IBAN-bankrekeningnummer”, legt de woordvoerder van Betaalvereniging Nederland uit. Banken zullen de link naar deze tool opnemen op hun websites waar klanten gebruikmaken van mobiel en internetbankieren.

Tikfouten

Het beste blijft overigens om de ander zelf om zijn of haar IBAN te vragen. „Bij de omnummerdienst kunnen tikfouten worden gemaakt bij het invoeren van oude nummers, waardoor het nieuwe rekeningnummer fout is”, aldus de zegsman. In dat geval wordt het geld naar de verkeerde persoon of instantie overgeboekt en kan het een heidens karwei zijn om dat geld weer terug te krijgen.

De afkorting IBAN staat voor International Bank Account Number. De rekeningnummers zijn onderdeel van de standaardisering van het Europese betalingsverkeer. Sinds 1 augustus vorig jaar zijn alle Europese bankrekeningnummers op dezelfde manier opgebouwd. Een IBAN bestaat uit een landcode, een controlegetal, een bankcode en het bestaande rekeningnummer aangevuld met één of meerdere nullen.

Banken hebben de uitgifte van nieuwe pinpassen met daarop het IBAN-rekeningnummer versneld. „Inmiddels is tachtig procent van de bankpassen voorzien van het IBAN-nummer."