Nieuws/Binnenland
798750
Binnenland

Lijk Texel is van vluchteling

Het lichaam dat vorig jaar in oktober op het strand bij De Koog op Texel werd aangetroffen is van een 22-jarige man uit Syrië. Aangenomen wordt dat de vluchteling vanuit Calais zwemmend het Kanaal wilde oversteken.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zijn identiteit vastgesteld. Dat de man zwemmend ons land wilde bereiken kwam naar voren uit politie-onderzoek en informatie van een Noorse journalist. Het slachtoffer droeg een wetsuite. Een tweede identieke pak is op dezelfde dag in Calais gekocht. Het stoffelijke overschot van deze tweede man is in januari van dit jaar op het strand in de buurt van het Noorse plaatsje Farsun aangetroffen.

De Noorse journalist was in Calais geweest en had daar gesproken met vluchtelingen en hulpverleners. Daar had hij ook iemand gesproken die sinds zeven maanden een familielid vermiste. De vermiste was een Syrische vluchteling, begin twintig. Het familielid, een oom die in Engeland woonde, had op 7 oktober 2014 het laatst telefonisch contact gehad. De vluchteling had gezegd: ‘Ik ben in Calais op het strand en ik zie Engeland. Morgen ga ik proberen naar Engeland te komen.’ Daarna had hij nooit meer iets van hem vernomen.  

De vluchteling die in Texel aanspoelde is begraven als “Nomen Nescio” (NN) in Den Burg.