Nieuws/Binnenland
798751
Binnenland

Mokum, toen en nu

Amsterdam, een wereldstad? Ja, zeker. Maar ook: klein, gezellig en eigenwijs. De stad van Johan Cruijff, Rembrandt, Ajax, de Wallen, de Verenigde Oost-Indische Compagnie en wiet. De hoofdstad van Nederland. Een 1000 jaar oude, waterrijke handelsstad waarbij ondernemerschap, creativiteit, burgerschap en vrijdenken centraal staan

Om meer te weten te komen over onze hoofdstad bent u in het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat aan het goede adres. In het schitterende monumentale pand ontdekt u het verhaal van Amsterdam aan de hand van een groot aantal topstukken, zoals de vogelvluchtplattegrond uit de Middeleeuwen, De Dam van Breitner, de witkar en een portret van Theo van Gogh. Hier hoort u hoe Mokum tot stand is gekomen en leren kinderen hoe het leven in de 17de eeuw eruit zag van een Amsterdamse wees. Het Burgerweeshuis is namelijk onderdeel van het museum.

Hier woonden van 1580 tot 1960 honderden wezen, waar de ouders vaak aan de pest waren bezweken. De kinderen kregen een opleiding: de oudere jongens gingen buiten de poorten in de leer, de meisjes bleven in het weeshuis en leerden huishoudelijk werk.

Als herinnering aan de tijd van het weeshuis zijn de Regentenkamer en de wezenkastjes op de binnenplaats intact gelaten en is Het Kleine Weeshuis, een familiepresentatie waar je je waant in de wereld van een Amsterdams weeskind, ingericht.

www.amsterdammuseum.nl