Nieuws
798761
Nieuws

Facebook voor rechter in België voor privacy

België daagt Facebook vanwege de manier waarop het internetbedrijf surfgedrag van leden en niet-leden in de gaten houdt en opslaat. De Belgische krant de Morgen meldde zondag dat Facebook zich donderdag in kort geding in Brussel zal moeten verantwoorden in een zaak die door de Belgische Privacycommissie is aangespannen.

Volgens de commissie schendt Facebook Europese en Belgische wetgeving op het gebied van privacy. Dat zou blijken uit onderzoek door onder andere de Vrije Universiteit Brussel en de Katholieke Universiteit Leuven.

Op 13 mei sommeerde de commissie Facebook op te houden met het volgen van de leden en niet-leden en ook opener te zijn over de activiteiten. Facebook verklaarde volgens de voorzitter van de commissie dat het de Belgische wetgeving en het gezag van de commissie niet aanvaardde. Het berust allemaal op een misverstand, aldus de internetfirma.

„Voor ons was dat het sein om naar de rechtbank te stappen. Het gedrag van Facebook kan niet door de beugel”, aldus voorzitter Willem Debeuckelaere van Privacycommissie in De Morgen. Facebook heeft de commissie gevraagd de rechtszaak stop te zetten om verder te gaan met onderhandelen. De commissie gaat daar niet op in, aldus de voorzitter.