Nieuws
798765
Nieuws

Duitse BND bespioneerde ook eigen mensen

De Duitse geheime dienst BND heeft eigen mensen in de gaten laten houden omdat die te „Amerikaans” waren geworden. Dat meldden Duitse media zondag.

Het gaat om medewerkers van de BND (Bundesnachrichtendienst) in het afluistercentrum Bad Aibling die samenwerkten met de Amerikaanse spionagedienst NSA. Die vroeg de BND in 2006 om mee te helpen bij het bespioneren van onder andere de militaire bedrijven EADS en Eurocopter. De leiding van de BND liet technische aanpassingen doen om de berichtenstroom naar de Amerikanen in de gaten te kunnen houden.

Volgens berichten in Bild am Sonntag vertelde de leiding van de BND niet aan de medewerkers dat zij werden bespioneerd door de eigen dienst.

De samenwerking tussen de twee inlichtingendiensten houdt de gemoederen vooral in Duitsland al enige tijd bezig. Nadat bekend werd dat de BND meehielp bij het bespioneren van EADS en Eurocopter, kwamen steeds meer details over de samenwerking naar buiten. De twee diensten bleken op grote schaal bedrijven en ook overheidsinstanties in de gaten te houden.

De Bondsdag heeft een onderzoek ingesteld naar de samenwerking vanwege het bespioneren van onder meer de Franse regering en de Europese Commissie. De chef van de BND , Gerhard Schindler erkende dat zijn organisatie in de samenwerking met de NSA fouten heeft gemaakt en onvoldoende controleerde wat de Amerikanen wilden met gegevens.