Nieuws/Binnenland
798775
Binnenland

Nederlanders onder vuur in Grieks resort

Criminelen met machinegeweren hebben zo’n vijftig Nederlandse toeristen dit weekend de stuipen op het lijf gejaagd in een luxeresort op Kreta. Veel vakantiegangers in het Creta Maris Beachresort zaten vrijdag aan de bar of in de lobby, toen rond half negen ’s avonds drie gemaskerde mannen het hotel binnenstormden. Ze openden voor het oog van gezinnen met jonge kinderen het vuur op een medewerker van een juweliershop naast de receptie.

Hij wist net op tijd achter zijn balie te duiken. „Het leek wel een oorlogsgebied. Het ging van ratatatata”, zegt een 41-jarige Nederlander, die op dat moment net een slok van zijn cocktail wilde nemen. „Mensen raakten in paniek en renden gillend het strand op. Je denkt toch direct aan IS-gekken of andere extremisten die het niet zo op westerse toeristen hebben”.

Afgevoerd

De vakantiegangers werden onder leiding van het animatieteam in allerijl via het strand naar het centrum van Chersonissos geleid. Intussen arriveerde een zwaarbewapende politiemacht van zo’n 35 man sterk, die de overvallers vlak voor het hotel neerschoten. Onder bebloede lakens werd het trio afgevoerd per ambulance. Twee van hen raakten zwaargewond bij het vuurgevecht, maar verkeren inmiddels buiten levensgevaar.

Na een paar uur mocht iedereen weer terug naar zijn kamer. Volgens de Griekse hotelmanager hing er gisteren nog wel een bedrukte sfeer in zijn Creta Maris, maar waren de meeste toeristen inmiddels wel van de ergste schrik bekomen. „Niemand vond het nodig om zijn vakantie af te breken. Het was even crisis, maar nu ligt iedereen weer gewoon aan het zwembad.”