Nieuws
798798
Nieuws

Fashionvictim voor het goede doel

Één jaar, één jurk

Maar liefst 365 dagen dezelfde jurk aan. Marieke van Buytene (40) is er al vanaf januari mee bezig. Op deze manier hoopt ze geld in te zamelen voor de strijd tegen kindslavernij. Via haar Facebook pagina ’1 jaar 1 jurk’ vraagt ze mensen om donaties voor iedere dag dat ze haar uitdaging langer volhoudt.

Vooruit, ze smokkelt een klein beetje want er hangen vier dezelfde exemplaren in de kast. „Ik heb ook nog een eigen bedrijf dus ik moet wel iedere ochtend een frisse jurk aan kunnen doen.”

Met deze unieke actie hoopt Marieke geld in te zamelen voor International Justice Mission, een organisatie die probeert om moderne slavernij te stoppen „Een jaar lang geen keuze uit mijn kast, om aandacht te vragen voor mensen die geen enkele keuze hebben. De omstandigheden waarin die kinderen werken zijn vreselijk"", legt Marieke uit.

Gezocht: een geschikt exemplaar

De Haagse was al jaren vrijwilligster bij IJM, maar had nog niet zelf een actie opgezet. „Tot ik een artikel las over de Britse Sheena Matheiken, die een jaar lang dezelfde jurk droeg om geld in te zamelen voor een goed doel. Ik besloot dat ook te gaan doen voor IJM.”

De volgende stap was het vinden van een geschikt exemplaar. „Ik had aardig wat eisen waaraan de jurk moest voldoen. Hij moest leuk zijn voor in mijn vrije tijd, maar ook tijdens zakelijke afspraken. En het mocht geen gevoerde jurk zijn, want ik moet hem in de zomer ook aan. Uiteindelijk kwam ik uit bij deze. Net op tijd, want het was al eind december en op 1 januari zou de uitdaging beginnen.”

Combineren kun je leren

Inmiddels zit ze al op 157 dagen en het valt hartstikke mee. „Het is wel handig, je hebt niet meer elke ochtend stress over wat je nou weer moet aantrekken. In mijn omgeving krijg ik ook alleen maar leuke reacties. En ik zorg dat ik het elke keer combineer met andere jasjes, panty’s of accessoires. Het lastigste is niet om elke dag hetzelfde aan te trekken, maar om dagelijks een foto te maken en op mijn Facebookpagina te zetten. Soms lig ik al in bed en dan ben ik het vergeten. Dan trek ik snel mijn jurk weer aan en maak ik een selfie!”

Het doel van Marieke is om op 31 december 3650 euro binnen te hebben. „De teller staat nu op rond de 600 euro. Daar ben ik blij mee, maar hopelijk komt er nog veel meer bij.”

Zouden jullie (kunnen) doen wat Marieke doet? Wat vinden jullie van haar actie?