Nieuws/Binnenland
798799
Binnenland

Foto's Srebrenica duiken ineens op

Niet alle door Nederlandse soldaten in Srebrenica gemaakte foto’s van vermoorde moslimmannen blijken bij het ontwikkelen in de donkere kamer te zijn mislukt. Een maand voor de herdenking van het drama op de Balkan twintig jaar geleden, circuleren op besloten Facebookpagina’s van Dutchbatters beelden van in de enclave geëxecuteerde moslims.

De opnamen zijn 13 juli 1995, twee dagen na de val van Srebrenica, door een Dutchbatter gemaakt en komen uit het archief van het Joegoslaviëtribunaal. Op drie deels afgeplakte beelden zijn bebloede lijken te zien. Een vierde opname is een satellietfoto van bussen en trucks waarmee de moslims door Bosnisch-Servische troepen worden afgevoerd.

’Getuige F’

Waarschijnlijk zijn ze destijds gemaakt door een militair van de Luchtmobiele Brigade die later als anonieme ’getuige F’ door het Joegoslaviëtribunaal is gehoord. Deze voormalige Dutchbatter, inmiddels 39 jaar, leidt sinds 2010 een beveiligingsbedrijf in Zuid-Soedan. In gelederen van Srebrenicaveteranen wordt al jaren gespeculeerd over zijn vertrek naar Afrika.

Lees verder: 'Foto's bevestigen massa-executies'