Nieuws/Binnenland
798934
Binnenland

Ongeval met gevaarlijke stoffen in Rhenen

Het busje dat zaterdagmiddag op de Rijnbrug in Rhenen (Utrecht) in botsing kwam met een andere auto, vervoerde chemicaliën die gebruikt worden bij het maken van drugs. De bestuurder van het busje is aangehouden door de politie, aldus de Veiligheidsregio Utrecht. Het is volgens een woordvoerder nog niet duidelijk of het gaat om afvalstoffen of grondstoffen voor drugs.

De brandweer heeft een proefmonster genomen van de chemicaliën. Volgens lokale media gaat het om xtc-afvalstoffen, maar dat kon de zegsman niet bevestigen.

Een van de vaten belandde door het ongeval op de weg en lekte zaterdagavond nog steeds vloeistof op het wegdek. Uit voorzorg is de brug afgesloten, zei een woordvoerder. Hij zei te verwachten dat de brug nog zeker anderhalf uur afgesloten is voor autoverkeer. Volgens de Veiligheidsregio is er geen gevaar voor de omgeving en de scheepvaart.

Het ongeval leidde zaterdagmiddag tot lange files aan weerszijden van de brug. Het verkeer week onder meer uit naar de pont bij Opheusden, waar zaterdagavond nog lange wachtrijen stonden, meldt de VerkeersInformatieDienst VID.

De politie heeft de bestuurder van het busje aangehouden. Ook wordt hij verdacht verantwoordelijk te zijn voor de kop-staart-botsing.

Ook een van de vaten in het busje lekte. Brandweerlieden, gekleed in gele chemicaliënpakken, hebben de stof uit het lekkende vat in het voertuig inmiddels overgeheveld in een ander vat. ,,De vaten zijn gestabiliseerd, zodat er geen vloeistof meer uit kan'', aldus de zegsman.

Enkele agenten die betrokken waren bij de aanhouding van de bestuurder zeiden wat irritaties te voelen aan hun handen. Ze zijn uit voorzorg gecontroleerd in het ziekenhuis, maar er is niets aangetroffen, zei de woordvoerder van de Veiligheidsregio.