Nieuws/Buitenland
798941
Buitenland

Clinton zet met campagne in op middenklasse

Hillary Clinton heeft zaterdag op Roosevelt Island in New York haar eerste grote speech gehouden voor haar campagne om president van de Verenigde Staten te worden. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken en 'First Lady' speelde bij die toespraak vooral in op de middenklasse en de hardwerkende Amerikaan. „De VS kunnen niet succesvol zijn wanneer de Amerikanen niet succesvol zijn”, aldus Clinton. „Daarom wil ik president worden.”

Clinton betoogde dat de verbetering van de economie er niet voor moet zorgen dat de portemonnees van de rijken worden gevuld. Iedereen moet profiteren van de welvaart. „Jullie vragen jullie misschien af wanneer jullie harde werken wordt beloond en wanneer jullie familie eens gaat profiteren. Wat mij betreft is dat moment nu aangebroken”, zei ze tegen de duizenden aanhangers die zich op Roosevelt Island hadden verzameld.

Clinton refereerde in haar toespraak aan haar leeftijd die door sommigen als te hoog wordt beoordeeld. In oktober wordt ze 68. „Ik ben dan misschien niet meer de jongste kandidaat, maar ik zal wel de jongste vrouwelijke president in de geschiedenis van de VS worden”, diende ze criticasters van repliek. Nog nooit werd een vrouw gekozen tot president, iets wat Clinton belangrijker vindt dan haar leeftijd. „Jullie zullen me niet grijs zien worden in het Witte Huis, ik verf mijn haar al jaren.”

Clinton wil in 2016 voor de tweede keer in haar carrière een gooi doen naar het presidentschap van de VS. Ze moet daarvoor nog wel afrekenen met enkele tegenkandidaten binnen de Democratische partij. Voorlopig lijkt de vrouw van voormalig president Bill Clinton echter de belangrijkste kandidaat.

In 2008 verloor ze binnen de Democratische partij de strijd met Barack Obama om de kandidaat voor de verkiezingen te worden. Obama zegevierde uiteindelijk in de verkiezingen tegen de Republikein John McCain en mocht daardoor aan zijn eerste termijn als regeringsleider van de VS beginnen.