Nieuws/Binnenland
798947
Binnenland

Regen en 'oude' haring op Vlaggetjesdag

Ondanks regen en harde wind trok het jaarlijkse haringfeest Vlaggetjesdag in Scheveningen zaterdag 180.000 mensen. „Het is toch nog boven verwachting. Vooral aan het eind van de middag werd het weer beter en trok het aan”, zei organisator Peter Boelhouwer.

De bezoekers moesten het op deze 68e editie van het festijn zonder de traditionele Hollandse Nieuwe stellen, omdat de veiling van het eerste vaatje haring dit jaar is verzet naar 17 juni.

Vorig jaar lag het aantal bezoekers op ongeveer 250.000. Volgens Boelhouwer is het lagere bezoekersaantal dit jaar te wijten aan het slechte weer en niet aan het feit dat er geen Hollandse Nieuwe is. „Dat zal bij een enkeling misschien een rol hebben gespeeld, maar de meeste mensen komen om de gezelligheid en de folklore. En mensen kunnen altijd nog een haring eten”.

De dag werd geopend door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Er waren verschillende activiteiten, zoals de traditionele vlootschouw en muziekoptredens van onder anderen The Voice of Holland-finalist Emmaly Brown.

Vlaggetjesdag vindt normaal gesproken plaats op de eerste zaterdag na de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De dag trekt altijd veel bezoekers.