Nieuws/Binnenland
798964
Binnenland

ChristenUnie-leider Arie Slob:

'Rutte leidt Titanic-orkest'

Premier Mark Rutte is het gevoel met de realiteit kwijt aan het raken. Iets meer realiteitsbesef zou hem sieren, zei ChristenUnie-leider Arie Slob zaterdag tijdens een congres van zijn partij in Zwolle.

Slob wees er op dat Ruttes kabinet in de Tweede Kamer nog maar een nipte meerderheid van 76 zetels heeft, maar in de Senaat met maar 21 van de 75 zetels nog veel wankeler staat. En dus steun van nog meer oppositiepartijen nodig heeft, voor bijvoorbeeld het belastingplan.

„Het bijzondere is dat de coalitie nu net doet alsof er niets aan de hand is. Onze minister-president, we kennen zijn overdosis aan optimisme, oogt in de weken na de Statenverkiezingen als de leider van het orkest op de Titanic, dat ondanks het zinkende schip maar bleef doorspelen met zijn orkest. Iets meer realiteitsbesef zou hem wel sieren”, aldus Slob.

Geen touw aan vast te knopen

Hij hekelde Rutte ook opnieuw om diens optreden deze week rond de kabinetsplannen voor een herziening van het belastingstelsel. Volgens Slob is er geen touw meer aan vast te knopen en heeft Rutte de regie niet in handen. De ChristenUnie gaat niet in achterkamertjes onderhandelen over die belastinghervorming. Slob wil een openbaar debat in de Tweede Kamer. Hij eist daarnaast dat het kabinet de gaswinning in Groningen verder terugdraait, naar maximaal 30 miljard kuub dit jaar.

Slob ging in zijn speech ook nog in op het 'grote dikke ik' uit een recente VVD-speech van premier Rutte. Op zijn initiatief houdt de Kamer daar voor de zomer nog een debat over met Rutte, dat wat Slob betreft leidt tot kabinetsbeleid „met een sterke nadruk op omzien naar elkaar”.

Op het congres wijzigde de ChristenUnie de grondslag van de partij. Vanaf nu zijn ook niet-protestantse christenen als katholieken welkom.