Nieuws/Binnenland
798981
Binnenland

ID-pas tegen misstanden

Om schijnconstructies en misstanden in de bouw aan te pakken, komt er een ID-pas voor werknemers op de bouwplaats. Die moet ervoor zorgen dat daar niet zomaar meer illegaal goedkope krachten uit bijvoorbeeld Oost-Europa aan het werk gezet kunnen worden.

Door het passensysteem staat van iedere aanwezige straks goed geregistreerd wie hij is en door wie hij is ingehuurd. Dat hebben vakbonden en werkgevers afgesproken in een nieuwe bouw-cao.

Na ruim 1,5 jaar onderhandelen werd zaterdagmorgen een akkoord bereikt. Voorafgaand aan het moment van overeenstemming waren onder meer Bouwend Nederland en vakbond FNV bijna 48 uur non-stop met elkaar in overleg.

De partijen moeten het akkoord nog voorleggen aan hun achterban. De cao heeft een looptijd van 25 maanden en voorziet onder meer in een loonsverhoging van 5,5 procent.

De bouw-cao heeft de laatste jaren sterk aan omvang ingeboet. Op dit moment werken er nog geen 100.000 werknemers onder de cao. De afgelopen zes jaar zijn er ruwweg 70.000 krachten weggevallen.

De forse daling komt niet alleen door de crisis maar ook door ontwikkelingen in de markt, stellen de onderhandelingspartijen. Daarom zijn de aanpassingen waarover ze nu afspraken hebben gemaakt, „noodzakelijk”, stellen ze.

Zaterdag is ook de Dag van de Bouw, een initiatief van Bouwend Nederland waarbij 175 bouwplaatsen in het land zijn opengesteld voor het publiek. Volgens FNV-bestuurder Mieke van Veldhuizen is het toeval dat de doorbraak in de onderhandelingen op dezelfde dag tot stand is gekomen.