Nieuws/Binnenland
798991
Binnenland

VUmc bekijkt mogelijke belangenverstrengeling

Het VUmc in Amsterdam gaat onderzoeken of emeritus hoogleraar Chris Meijer zakelijke belangen heeft verzwegen bij het onderzoek naar baarmoederhalskanker. Het medisch centrum vraagt de ombudsman wetenschappelijke integriteit om de mogelijke „conflict of interest” bij wetenschappelijke publicaties van Meijer nader te onderzoeken.

Dat heeft het VUmc zaterdag laten weten naar aanleiding van een onderzoek van NRC Handelsblad. De krant schrijf dat klinisch patholoog Meijer de drijvende kracht is achter het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar zakelijke belangen bij dat onderzoek heeft verzwegen. Meijer is sinds 2010 met pensioen maar nog wel in dienst van het ziekenhuis.

Het nieuwe bevolkingsonderzoek is volgens NRC gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad in 2011. Dat leunt sterk op wetenschappelijk werk van Meijer, die ook adviseur was van de raad.

VUmc laat in een reactie weten te hebben geconstateerd dat Meijer sinds 2010 geen melding heeft gemaakt van, of toestemming heeft gevraagd voor nevenwerkzaamheden. „Hij verkeerde in de veronderstelling dat hij dit, vanwege zijn pensionering in 2010, niet hoefde te melden. Hij is echter daarna parttime in dienst getreden”, schrijft VUmc. De belangen en activiteiten van Meijer worden door het ziekenhuis nu gedocumenteerd om alsnog voor goedkeuring aan het bestuur te worden voorgelegd.

Het ministerie van Volksgezondheid neemt de zaak hoog op. „De berichtgeving is voor ons aanleiding om de Gezondheidsraad te vragen een en ander grondig en zo snel mogelijk uit te zoeken”, aldus een woordvoerder van het ministerie. „We willen alle relevante feiten in deze zaak boven tafel hebben. De Tweede Kamer zullen we er dan zo snel mogelijk over informeren.”