Nieuws
799006
Nieuws

PINKPOP COLUMN- Vernieuwing

Als geroutineerde Pinkpopgangers moesten wij in 1994 (ja, opa vertelt...) even slikken toen de technoband The Orb dé headliner van het festival bleek te zijn. Daar hadden wij tot op dat moment zelfs nog nooit van gehoord. Die Pinkpop ging - voor ons - dan ook uit als een nachtkaars.

Tijden veranderen en muzieksmaken ook. Onze eenkennige liefde voor rock en pop liet toch langzaam ruimte ontstaan voor 'moderne' acts als Faithless en Moby, die legendarische optredens gaven in Landgraaf en ook menig hardcore rocker aan het dansen kregen.

Met enige verbazing las ik een tijdje geleden dat Stones-gitarist Ronnie Wood vindt dat Kanye West niets op het Glastonbury-festival (het Britse equivalent van Pinkpop) heeft te zoeken. Dat zegt vooral veel over Wood en minder over de status van West of Glastonbury. Hoe hoog we Ronnie en zijn kompanen ook hebben zitten: dit is ouwe-mannen-gezeur. Dat iemand niet meer open staat voor vernieuwing is tot daar aan toe. Maar zwijg dan, blijf lekker achter de geraniums zitten en luister bijvoorbeeld naar Fool To Cry. 'And it makes me wonder why...'

Datzelfde geldt voor de mensen die nu klagen dat de hitmachine Avicii vandaag op Pinkpop staat. Commercieel? Ja zeker, maar dat zijn The Rolling Stones en talloze andere artiesten eveneens. Niet jouw muziek? Prima, er is genoeg in Landgraaf, zoek ander vertier of blijf thuis. Maar nog beter is: stap over je 'principes' heen en laat je meeslepen door een vrolijk deinende menigte. Vast leuk, wedden?

Neem Avicii's woorden 'Wake me up when it's all over. When I'm wiser and I'm older' vooral niet al te letterlijk.

door Marcel Frost 

Lees hier de column van vrijdag: PINKPOP COLUMN- De dwazen