Nieuws
799028
Nieuws

Jeugdherberg of hostel: dé ontmoetingsplek

Gewekt worden door een jeugdherberg-vader die al gitaar spelend het lied ‘Ontwaakt, de morgen breekt aan’ zingt. Waar vind je dat nog? Nergens, want het moderne hostel is maar in één opzicht te vergelijken met de jeugdherberg van vroeger: als gezellige ontmoetingsplek.

Hebben hostels anno 2015 nog iets te maken met de jeugdherbergen van voorheen, vroeg ik in mijn oproep vorige week. Hoe zijn de ervaringen en: is een hostel nog wel leuk als je de 25 bent gepasseerd?

Ik werd overspoeld met verhalen vol nostalgie, buitenlandse avonturen én reacties van 25-plussers. In mijn column van vorige week schreef ik dat ik bij het fenomeen jeugdherberg vooral moest denken aan kruikflessen met druipkaarsen en ronddansende hippies. Maar dat zie ik helemaal verkeerd, schrijft Karel Smit, die tot 1970 als rugzaktoerist een regelmatige bezoeker was van deze gelegenheden: „De hippies sliepen gewoon in het veld!”

Hij stuurt foto’s mee van de prachtige stempelkaarten waarmee je als lid van de stichting Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC) toegang kreeg. „Het was een schitterende mogelijkheid om voor weinig geld te kunnen eten en een dak boven je hoofd te hebben. Wat ook een sterk punt was: je ontmoette er veel verschillende mensen met wie je soms een paar dagen optrok, waarna je weer alleen verder trok.”

Gerard van der Veen was van 1950 tot 1954 lid van de NJHC. Gescheiden slaapzaken met stapelbedden, om 22.00 uur naar bed en om 7.00 weer op, gewekt dus door die zingende jeugdherberg-vader met gitaar. „Dat wil ik ook worden, vader van een jeugdherberg”, dacht Van der Veen toen. En hij werd het bijna maar dan met een paar sterren meer, want na de Hogere Hotelschool kwam Van der Veen terecht in wereldberoemde hotels zoals The Savoy in Londen, en later in het management van onder andere Carlton en Des Indes.

Maar hoe zit het met de hostels anno 2015? Nathalie is 28 en gaat in juli twee weken hostelhoppen in Schotland: Loch Ness, Island of Skye en Glasgow. „Hostels zijn alleen gebaseerd op logies en vaak net een tikkie goedkoper dan hotels. Dus op de vraag of hostels na je 25ste nog leuk zijn zeg ik volmondig ja!”

Christine (27) reist op het moment langs de oostkust van Australië en heeft daar al in een aantal hostels gelogeerd. „Bij het boeken kun je een preferentie opgeven: een vrouwenkamer of een kamer met veel bedden erin, low-budget dus. Soms pakt dat goed uit maar soms lig je naast snurkers of mensen die na het stappen samen het feestje ‘voortzetten’ in het bed boven het jouwe…”

Maar, zegt Christine: „Nergens ontmoet je zoveel verschillende mensen als in een hostel. Er is geen standaard ‘hostel-type’. Getrouwd, net gescheiden, managers, scholieren.” Juist die mix en de gelegenheid elkaar te ontmoeten maakt dat Christine hostels verkiest boven hotels.

Hoe zit het in Nederland? Daar heeft Stayokay de grootste ‘hostel-keten’ met jaarlijks circa 1 miljoen overnachtingen. Al bekend bij backpackers en scholen maar nu druk doende om meer bekendheid te krijgen onder jonge gezinnen; daarvoor worden familiekamers aangeboden.

Herman van der Straten overnachtte vorige week in zo’n Stayokay hostel: „Een prima weekend voor een redelijke prijs. Keurige accommodatie met douche en toilet op iedere kamer, je moet alleen zelf je bed opmaken (ligt een lakenpakket klaar op bed). Wel zelf voor een handdoek zorgen. Ontbijt, lunch en diner in buffetvorm: de eerste twee waren prima, het diner hield kwalitatief niet echt over. Maar het interne café was reuze gezellig!”

Juist de eenvoud maakt een verblijf in een hostel/ jeugdherberg leuk, vindt Geert Kleine. „Het is gewoon een gezelliger manier van overnachten dan in een kil hotel. Veelal zijn hier outdoor-liefhebbers te vinden en daar schaar ik mijzelf ook onder.”

Dries Everaers vindt de Nederlandse hostels juist weer veel te netjes. „Kraaknet en met een dito publiek.” Dries houdt juist van ‘luizig en schimmig’. „In dat soort hostels liggen de verhalen voor het opscheppen. In Belfast bij voorbeeld raakte ik in gesprek met een jongen die aan waanvoorstellingen leed en dacht dat hij Lassie was, in Peru hielden ze in de naburige kamer een ayahuasca-ritueel.” Tja, daar kan geen gitaarspelende jeugdherberg-vader aan tippen…

 

Lees ook:

Hostel King Kong in Rotterdam beste van Nederland