Nieuws
799037
Nieuws

Topdrukte bij hypotheekverstrekker

Het loopt storm bij de verstrekkers van hypotheken. Consumenten die een huis willen kopen en nog willen profiteren van een ruimere hypotheek, moeten voor 1 juli aanstaande de offerte in huis hebben.

Vanaf die dag gaat een aantal maatregelen in waardoor fors minder geld kan worden geleend. „Het is een gekkenhuis”, vertelt Harrie-Jan van Nunen van De Financiële Makelaar. „De afgelopen maanden hadden we al veel meer aanvragen, maar het piept en het kraakt de laatste weken.”

NHG-bedrag omlaag

Vanaf 1 juli kunnen consumenten die een hypotheek willen afsluiten met de zogenoemde Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nog maar 245.000 euro lenen. Nu ligt dat bedrag op 265.000 euro. Worden de bijkomende kosten, zoals die voor de notaris, van het nieuwe NHG-bedrag afgetrokken, dan blijft maximaal 231.132 euro over als maximale koopsom voor een huis.

Profiteren

„Wie een offerte heeft met daarop een datum voor 1 juli, kan echter nog wel profiteren van het maximale bedrag van €265.000”, legt Van Nunen uit, die eraan toevoegt dat er nog een andere reden is waarom woningzoekenden nu hun droomhuis willen kopen.

„Dat heeft ermee te maken dat het percentage van het inkomen dat mag worden besteed aan een hypotheek, naar beneden gaat. Daardoor kan, met hetzelfde salaris, vijf tot tien procent minder worden geleend.”

Offertedatum is bepalend

Voor de medewerkers van Van Nunen is het nu dan ook alle hens aan dek om alle offerteaanvragen goed uit te werken. Van Nunen: „Consumenten moeten wel opletten: de offertedatum is bepalend, niet de aanvraagdatum. Moet een offerte na 1 juli worden aangepast, om welke reden dan ook, dan worden automatisch de nieuwe normen van toepassing.”

Lees hier verder: Huizenkoper heeft haast door strengere regels