Nieuws
799070
Nieuws

Pas op uw pinpas

Vakantiegangers die een land aandoen buiten Europa moeten niet vergeten hun bankpas daarvoor ’aan te zetten’. Ook is het handig om een inlogkastje mee te nemen zodat bankzaken via internet kunnen worden afgehandeld.

Blokkeren

De meeste banken blokkeren standaard de pinpassen voor betalen en geld opnemen buiten Europa, om zo fraude te voorkomen. Wie bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten gaat, moet zijn bankpas ’aanzetten’, anders kan geen geld worden opgenomen. Overigens verschilt het van bank tot bank welke landen tot Europa behoren en welke niet. Even nakijken kan geen kwaad, dat voorkomt nare verrassingen op de plek van bestemming.

Inlogkastje

In dat opzicht is het ook handig om een inlogkastje in de toilettas mee te nemen om te kunnen internetbankieren. Kaartjes voor een museum of evenement kunnen bijvoorbeeld online worden aangeschaft, maar om de koop te beslechten moet wel het inlogkastje worden gebruikt om het geld over te kunnen maken.

Noodnummer

Wat vakantiegangers sowieso niet moeten vergeten, is het noodnummer van hun bank in hun mobiele telefoon opslaan en elders op papier ook nog eens te bewaren.

Mocht pinpas, portemonnee of handtas zijn gestolen, kan in ieder geval meteen de bank worden gebeld om de rekening te blokkeren. Op die manier kunnen criminelen geen geld van de rekening afhalen.

Lees ook: De fijnste gratis apps voor de vakantie