Nieuws/Binnenland
799262
Binnenland

UWV: Drie Kamervragen hierover zijn duurder

Zeven mensen hebben een vergoeding gekregen om zich te laten omscholen tot helderziende. Het gaat om een bedrag van maximaal duizend euro per persoon, dus hooguit zevenduizend euro belastinggeld in totaal. ,,Het kost meer om drie Kamervragen hierover te beantwoorden'', laat uitkeringsinstantie UWV in een reactie weten.

De vergoeding die de aanstaande paragnosten krijgen, is bedoeld om oudere werklozen aan een baan te helpen. ,,Het moet een sprongetje naar werk zijn, dat is hartstikke goed. Helderziende is geen verboden beroep, het wordt elke avond op televisie gedaan. Ik snap de discussie, maar er is niets verkeerd gegaan'', zegt een woordvoerder van het UWV. Hij wijst erop dat de opleiding tot helderziende officieel erkend is. Daarom is er geen reden om een vergoeding te weigeren. Volgens de zegsman hebben tien mensen gevraagd om een vergoeding voor een medium-opleiding. Het is niet bekend waarom drie van hen geen geld hebben gekregen.

Het programma Reporter Radio (NPO Radio 1) deed onderzoek naar de opleidingsvergoeding. Volgens het onderzoek hebben sinds 2008 tientallen werkloze 50-plussers gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Het gaat om bijna 1000 euro per persoon. Dit zijn de kosten per cursus.

Stichting Paradidakt leert werklozen hoe ze zogeheten tarotkaarten en engelenkaarten kunnen leggen. Ook gaan cursisten naar de Ardennen voor reïncarnatiesessies en leren deelnemers hoe ze in een glazen bol moeten kijken.