Nieuws
799468
Nieuws

Interview

Rens Kroes zou dolgraag een groentesoepje voor Máxima maken

Precies een jaar nadat haar eerste boek Powerfood uitkwam, lanceert Rens Kroes haar tweede kookboek Powerfood – Van Friesland naar New York. Dat doet deze nuchtere Friezin niet zomaar! Ze trakteert haar fans namelijk op dé nieuwste culinaire hoogstandjes uit haar boek in haar eigen pop-up restaurant. “Het is een droom die uitkomt.”

Haar eerste kookboek behoort al bijna een jaar tot een van de bestverkochte boeken in ons land, haar eigen kookvideo’s zijn in aantocht en vanaf vandaag is ook haar mini-restaurant een feit. Het geheim achter haar succes? “Passie en liefde”, flapt Kroes er enthousiast uit. “Ik vond het zó leuk om te doen! Zowel mijn eerste als mijn tweede boek heb ik echt met hart en ziel gemaakt. Ik denk dat mensen die energie terugzien in het boek.”

“Daarnaast probeer ik de recepten zo makkelijk mogelijk te maken, zodat het voor iedere Nederlander haalbaar is om met mijn kookboek de keuken in te duiken. Hoe ik dat doe? Door vooral heel dichtbij mezelf te blijven. Dat is ook precies de reden dat ik juist dit kookboek wilde maken. In Friesland groeide ik op en in New York heb ik zoveel inspiratie opgedaan. Die plekken horen bij mij”, vertelt het jongere zusje van Doutzen Kroes.

Eigen restaurant

Om de lancering van haar nieuwe kookboek te vieren, opent de Friese health coach vandaag de deuren van haar eigen pop-up restaurant. Tot en met zondag kunnen gasten hier genieten van een aantal gerechten uit haar nieuwe boek. “Het is waanzinnig. Ik droom al jaren van een eigen restaurant, maar door de drukte is dat vrijwel onmogelijk. Wél lijkt het mij leuk om dit concept uit te bereiden en bijvoorbeeld op verschillende plekken in het land neer te strijken.”

“Als mensen het leuk vinden natuurlijk”, zegt ze er snel achteraan. Iets waar de succesvolle gezondheidsgoeroe zich waarschijnlijk geen zorgen over hoeft te maken aangezien haar restaurant in de Amsterdamse Westergasfabriek binnen twee uur compleet was volgeboekt. “Het is eerste wat ik dacht? ‘WAT?! Ik kon mijn oren echt niet geloven. Bizar dat het zo snel ging.”

Koken voor Willem Alexander

Drie dagen lang zijn het vooral fans die kunnen genieten van de kookkunsten van de blondine. Toch is er nog wel iemand in het bijzonder aan wie ze dolgraag haar gezonde maaltijd zou willen serveren. “Koning Willem Alexander en Máxima! Dat lijkt me echt fantastisch. Ik zou ze heel graag willen inspireren met mijn kookboek. Of misschien hebben ze er al wel eentje in de kast staan”, grapt ze. “Wat ik dan zou serveren? Lekkere salades, groentesoep, een pad thai en natuurlijk de Next Level Vlaflip. Deze gezonde variant op de traditionele vlaflip is echt mijn grote favoriet uit mijn nieuwe boek.”

Een favoriet die niet zomaar in de kookbijbel van Kroes belandt. Vrijwel alle culinaire creaties worden eerst gekeurd door haar vriendinnen, familie en vriend. “Vooral mijn vriend is kritisch, dat is erg prettig. Al lijkt het mij wel geweldig om een keer met een professionele kok als Jamie Oliver in de keuken te duiken. Ik denk dat hij mij zoveel kan leren. Want weet je wat het is? Ik kook wel gezond, maar ik ben natuurlijk geen topkok.”

Inspireren

Met een oma als kruidenvrouw, een opa als eerste biologische boer in Friesland en een moeder die voedingsdeskundige is, is de liefde voor gezond eten bij Rens al vroeg ontstaan. “Mijn familie is supertrots en vinden het geweldig dat ik van mijn passie mijn beroep heb gemaakt. Het mooiste compliment in mijn werk? Dat mensen door gezonde voeding beter in hun vel zitten en gelukkiger zijn. Daar doe je het uiteindelijk toch voor!”

Hoewel haar boek nog maar net in de winkels ligt, heeft Kroes al nieuwe plannen gesmeed. “Ik wil dolgraag samenwerken met basisscholen, omdat ik denk dat de basis voor een gezonde voeding begint bij kinderen.” Op de vraag of ze nog wel een vrije avond heeft, moet ze lachen. “Jawel! Dan ga ik het liefst de kroeg in met vriendinnen om lekker te dansen. En reizen! Ik wil dolgraag naar Italië, Mexico en Brazilië. Voor de cultuur en om inspiratie op te doen! Voor een nieuw boek? Wie weet!”

Lees ook