Nieuws/Binnenland
799485
Binnenland

Britse petitie tegen oorbellen bij baby's

Een Britse actiegroep heeft 28000 handtekeningen opgehaald voor een petitie tegen het schieten van gaatjes in de oren bij baby's en jonge kindjes. Parlementslid Mike Tarmi pikte het op en gaat aansturen op een leeftijdsgrens voor het doorboren van de oren van jonge kinderen, omdat ze zelf nog niet in staat zijn toestemming te geven.

In zowel Engeland als Nederland is er geen landelijke leeftijd vastgesteld wanneer een kind gaatjes mag schieten in de oren. In beide landen is er wel een wet die het piercen en tatoeëren van kinderen alleen toestaat bij instemming van de ouders. In Nederland is het verboden om een tatoeage of piercing te laten zetten onder de 12 jaar. Tussen de 12 en 16 jaar mogen tieners onder toeziend oog van hun ouders een tattoo laten zetten.

Het Britse parlementslid Mike Tarmi van de Labour-partij wil nu een leeftijdsgrens instellen voor het schieten van gaatjes in oren. Reden? Het onnodig pijn doen en bang maken van baby's. Daarbij zouden oorbelletjes bij jonge kinderen geen ander doel dienen dan het strelen van de ijdelheid van ouders.

Kritiek op petitie

Maar de petitie van de politiek-activistische organisatie 38 Degrees zorgt ook voor ophef. Onder de petitie worden meerdere kritische noten gezet. Zo laten sommige ouders de oren van hun baby piercen vanwege culturele redenen. Een andere criticus meldt dat hij/zij gaatjes in de oren heeft gekregen toen hij/zij slechts één maand oud was. "Ik vind de campagne volkomen zinloos. Ik ben blij dat mijn ouders het gedaan hebben toen ik een kind was, ik vind het helemaal niet erg."