Nieuws/Binnenland
799541
Binnenland

Speciale lamp als geheugensteuntje voor autisten

Een lamp die autisten helpt te herinneren aan hun taken? Studenten van de Hogeschool Utrecht bedachten deze praktische uitvinding in eerste instantie voor zorgcliënten Alex en Bram. En zij zijn er maar wat blij mee! En dan wonnen de studenten met hun ontwerp ook nog een talentenwedstijd.

Alex en Bram, die met autisme kampen, hadden een wens bij de studenten van de HU neergelegd: een systeem dat hun dagelijks leven wat lichter maakt. Dat meldt het AD. Mede met Alex en Bram bedachten zes studenten van de Hogeschool Utrecht een slimme lamp die met een lichtkleur aangeeft welke taak op welke locatie uitgevoerd moet worden.

Hoe werkt dat?

De verlichting in de lamp wordt aangestuurd door een programma op de tablet. De dagtaken dienen eerst ingevoerd te worden in het programma, waarna de lamp de 'agenda' beheert en door middel van licht een seintje geeft wanneer het tijd is voor een taak. Is het tijd om af te wassen? Dan wordt de lamp in de keuken en de centrale woonkamer blauw. Vervolgens kan de gebruiker van de lamp op de tablet aangeven of hij de taak nu uitvoert of op een ander moment. Op de tablet is ook te zien hoe lang de gebruiker over zijn taak gedaan heeft. Hierdoor biedt de uitvinding ook inzicht in wat de autist goed zelf kan en waar hij misschien wat meer hulp bij nodig heeft.

Succes

Zorgcliënt Alex verwacht dat de lamp hem een steuntje in de rug zal geven bij de dagelijkse bezigheden. Hij heeft een eigen appartement  in een complex voor begeleid wonen van Philadelphia Zorg in Overvecht. Locatiemanager van Philadelphia Zorg, Jenny Liem, vindt het een groot voordeel aan de lamp dat cliënten meer zelf kunnen bepalen en minder gestuurd hoeven te worden.

De lamp won onlangs  de eerste prijs in een talentenwedstrijd van Ucreate, expertisecentrum van de creatieve industrie. De lamp, 'My day light' genaamd, wordt in oktober op een beurs gepresenteerd.