Nieuws/Binnenland
799767
Binnenland

'Daltons' mogen niet naar huis

De ’Dalton-broertjes’ uit Loosdrecht –gepakt met ondermeer zeventien kalasjnikovs, kilo’s coke en tientallen handgranaten– blijven vastzitten, ook al blijkt uit schietproeven dat deze ’liquidatiemitrailleurs’ bij geen enkel bekend levensdelict is gebruikt.

Justitie meent dat het veel te gevaarlijk is de beruchte ’Daltons’ Peter, Frank en Richard T. uit voorlopige hechtenis te schorsen in afwachting van de rechtszaak komend najaar. De rechtbank Amsterdam wees woensdag verzoeken tot hun vrijlating af.

De ’Dalton-broertjes’ zijn nog amper een schim van hun vroegere, beruchte verschijningen. Peter T. verloor 22 kilo in detentie, doordat hij in honger- en dorststaking ging en ernstig verzwakt overplaatsing afdwong naar het justitieel medisch centrum in Scheveningen.

Bedreigd

Peter wilde koste wat kost worden overgeplaatst omdat hij en zijn familieleden ernstig werden bedreigd door Marokkaanse medegedetineerden. Justitie wil hem niet voorlopig vrijlaten, uit vrees dat hij weer in de wapenhandel beland. „Eerder is hij tot jaren cel veroordeeld voor vergelijkbare wapenfeiten”, aldus de officier.

Richard T. blijkt zo ernstig schizofreen dat hij onder GGZ-behandeling staat en in detentie zware medicatie krijgt. Vanwege zijn paranoia is hij amper aanspreekbaar. „Voor zijn arrestatie kreeg hij een wajong-uitkering en was hij volledig afgekeurd”, aldus zijn advocate.

Vliering

Op de vliering boven zijn slaapkamer vond de politie de Kalasjnikovs. In een schuur werden explosieven aangetroffen. Justitie denkt dat de gestoorde ’Dalton’ weer snel kan vervallen tot zijn voorliefde voor wapens. „Hij woonde letterlijk in een explosieve situatie, tussen de wapens”, aldus de officier van justitie, die zich verzette tegen vrijlating.

Van Frank T. is een DNA-spoor gevonden op een schouderband van een geweer. In zijn woning zijn kilo’s cocaïne gevonden en een berg munitie, slingerend door zijn hele benedenverdieping. Omdat hij geweldsdelicten op zijn strafblad heeft, weigerde justitie ook hem vrij te laten.

Stemmingmakerij

Franks advocaat Sanne Schuurman verwijt justitie stemmingmakerij met eerdere insinuaties dat de gevonden kalasjnikovs mogelijk gebruikt zijn bij de Amsterdamse liquidatiegolf. Maar in sporenonderzoeken, zoals dna-proeven, schietproeven en onderzoek naar vingerafdrukken, is daarvoor geen spat bewijs gevonden. „De maatschappelijke opschudding over de wapenvondst is door justitie zelf veroorzaakt door het te linken aan mogelijke liquidaties, wat een leugen blijkt.”

Bij de inval in de woning in Loosdrecht stuitte de recherche op zeventien kalasjnikovs, zes handvuurwapens en een modern Amerikaans machinegeweer, een zogeheten AR-15. Op sommige exemplaren zaten richtkijkers. In schuren achter het huis werden wapenonderdelen aangetroffen, een pijpbom, drie kruisbogen en een tas met 36 handgranaten gevonden.

Liquidaties

De Amsterdamse recherche - in het nauw gedreven vanwege de onstuitbare golf liquidaties onder criminelen met precies dit soort kalasjnikovs - jubelde om de toevalstreffer en speculeerde ten onrechte of dit mogelijk dé wapenkamer was van de Amsterdamse onderwereld?

Overigens is bij een recente inval bij een Turkse crimineel in Amsterdam wel een handgranaat gevonden met daarop het DNA van Peter T.