Nieuws/Binnenland
799867
Binnenland

Opnieuw steuren uitgezet in de Rijn

Voor de tweede keer in drie jaar zijn woensdagmiddag in de Rijn bij Spijk 53 steuren uitgezet. Vertegenwoordigers van de Nederlandse en Duitse overheid lieten samen met basisscholieren de vissen los in de rivier. Het doel is om de terugkeer van de vis te bevorderen.

De Europese Atlantische steur werd in 1952 voor het laatst in Nederland opgevist. Door slechte waterkwaliteit kon de vis lange tijd niet in Nederland leven. Natuurbeschermers denken dat het water in de Rijn en de Waal inmiddels schoon genoeg is. Sinds 2010 wordt daarom gewerkt aan herintroductie van de vis.

In 2012 werden al 47 steuren met een zender uitgezet. Nadat deze groep de Noordzee in was gezwommen, werd niets meer vernomen omdat de zenders alleen op de rivieren werken. Naar verwachting keren ze binnen drie jaar terug uit zee om te paaien in de Nederlandse rivieren.

Het uitzetten van de steuren maakt deel uit van het project Natuurherstel Haringvliet. Zes organisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Sportvisserij Nederland, werken daarin samen om het getijdenlandschap in de Nederlandse delta te herstellen.