799938
Binnenland

Facebook heeft gegevens seksfilmpje gewist

Facebook heeft de gegevens over een seksvideo die inzet zijn van een rechtszaak gewist. Dat heeft het bedrijf althans laten weten aan de politie, die informatie had opgevraagd over het account waarop het filmpje werd geplaatst. „Facebook heeft laten weten dat het dit soort gegevens maximaal negentig dagen bewaart”, lichtte een woordvoerder woensdag toe.

De politie deed het verzoek pas na die periode. Ook advocaat Thomas van Vugt eist de gebruikersgegevens op, namens de 21-jarige vrouw uit het Brabantse Werkendam die op het filmpje te zien is. Hij heeft een kort geding aangespannen dat donderdag dient bij de rechtbank in Amsterdam.

Die zaak gaat gewoon door. „Ik sta sinds eind april in contact met Facebook. Nu wordt plotseling vlak voor de zitting meegedeeld dat Facebook de gegevens heeft vernietigd. Mijn cliënte kan dat niet geloven”, reageerde Van Vugt.

Wie de video heeft gemaakt, is bekend: de toenmalige vriend van de Werkendamse. Hij houdt echter vol dat hij niet degene is die het online heeft gezet. De zaak kreeg onlangs aandacht in het programma Internetpesters Aangepakt van Peter R. de Vries. Het slachtoffer vertelde dat ze veel last heeft van de openbaarmaking van het filmpje.

Hoewel het informatieverzoek van de politie aan Facebook dus niets heeft opgeleverd, gaat het onderzoek gewoon verder, benadrukte de woordvoerder.