Nieuws/Binnenland
799981
Binnenland

Verbeterde operatie redt meer kankerpatiënten

Sterk verbeterde kankeroperaties leiden momenteel tot een spectaculaire daling van de sterfte onder enkele belangrijke groepen kankerpatiënten. Dat blijkt uit eigen kwaliteitsmetingen van medisch specialisten.

Door een afname van complicaties tijdens chirurgische ingrepen blijven elk jaar alleen al 200 tot 250 darmkankerpatiënten méér in leven dan enige jaren terug. Ook onder patiënten met slokdarmkanker en maagkanker nemen momenteel de overlijdensrisico’s door een operatie drastisch af.

Analyse

Analyse van chirurgische gegevens, sinds 2009 bijgehouden in de zogenoemde DICA-registratie, maakt duidelijk dat de sterfte bij darmkankerpatiënten is teruggelopen van 5,2 procent in 2009 naar 2,3 procent in 2014.

,,Een daling met meer dan 50 procent!”, zegt oncologisch chirurg dr. M.W.J.M. Wouters verheugd. ,,Elke week sterven er zeker vier patiënten mínder na een darmkanker-operatie. Dat komt omdat niet alleen het aantal complicaties met een kwart is afgenomen, maar ook omdat er 30 procent minder heroperaties nodig zijn.” Het verloop van deze operaties wordt bijgehouden door het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA).

Michel Wouters, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, spreekt zelf van ’buitengewoon verbeterde behandelresultaten’. Volgens hem worden die nu in alle Nederlandse ziekenhuizen gezien. ,,Elk jaar krijgen 12.000 mensen de diagnose darmkanker. Tienduizend ondergaan daartoe een operatie. Elk van de nog 89 resterende Nederlandse ziekenhuizen doet deze ingreep. De onderlinge kwaliteitsverschillen waren zes jaar geleden groot.”

Door alle stappen van het complexe zorgproces voor deze patiënten minutieus te analyseren en te optimaliseren, zijn volgens Wouters vooral de risico’s voor oudere kwetsbare patiënten verminderd. ,,Elk ziekenhuis, niet een uitgezonderd, heeft toegewerkt naar het hoogste niveau als norm. Dat levert heel veel mensen behoud van hun leven op.”

 

Veiliger

Ook bij maagkanker (per jaar 600-700 diagnoses) daalt de sterfte na een operatieve ingreep: van 8,5 in 2009 naar 4,5 procent nu. Circa dertig patiënten extra per jaar behouden hun leven. Voor slokdarmkanker gelden vrijwel dezelfde cijfers. De Federatie Medisch Specialisten wil het registratiesysteem ook laten gelden voor tien andere belangrijke ziektebeelden, zoals herseninfarcten, maagverkleiningen, en in een later stadium huidkanker en knie- en heupoperaties. ,,De zorg wordt er behoorlijk veiliger door”, voorziet dokter Wouters, chirurg in het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam.

De nu geregistreerde behandelresultaten worden binnenkort door de Federatie Medisch Specialisten en ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen aangeboden aan het Zorginstituut Nederland. Via de website kiesbeter.nl kan iedere Nederlander vanaf 1 juli deze resultaten raadplegen.