Nieuws
800112
Nieuws

'Praat met uw kind en let op signalen'

Slachtofferhulp en het schoolmaatschappelijk werk zullen zolang als dat nodig is hulp bieden aan de kinderen die dinsdag te maken kregen met een brute liquidatie naast hun school. Medewerkers waren dinsdag al op school. In een brief aan de ouders adviseert Agora, de overkoepelende onderwijsstichting, ze met hun kinderen te praten, ze gerust te stellen en zelf kalm te blijven.

„Een flink aantal” kinderen van de school hebben de liquidatie gezien, vanaf het schoolplein waar ze speelde maar ook vanuit lokalen die aan dat plein zitten.

Op de plek zitten drie scholen tegen elkaar aan, Het Baken, De Rietvink en Het Eiland. Woensdagochtend praten de leraren met de kinderen in de kring. Groepen die er direct bij betrokken waren krijgen hulpverlening. Woensdagavond is er een bijeenkomst voor ouders. Daar is politie, hulpverlening en gemeente ook bij.

De gemeente Zaanstad, waar Zaandam onder valt, liet dinsdagavond weten dat de scholen „op een fantastische manier” hebben gehandeld in hun zorg voor de kinderen en de ouders. „De veiligheid had prioriteit en daarna is de opvang heel goed opgepakt”, aldus een woordvoerder.

De gemeente heeft woensdagochtend overleg over wat er eventueel vanuit Zaanstad moet gebeuren voor de buurt. „Als daar behoefte aan is dan valt te denken aan een bijeenkomst.” De gemeente had op Twitter al snel laten weten het gemeentelijke telefoonnummer open te stellen voor vragen over het incident, maar daar is welgeteld één belletje op binnengekomen.