Nieuws
800143
Nieuws

Onderzoek

Onzekerder het vliegtuig in

De vliegramp met de MH17 en het neerstorten van het toestel van German Wings hebben Nederlandse reizigers niet onberoerd gelaten. We vliegen nog steeds maar we denken er nu wel meer over na voordat we aan boord gaan. Zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1014 Nederlanders.

Bijna vier op de vijf Nederlanders stappen na de vliegrampen nog steeds in een vliegtuig. Ruim de helft daarvan (54%) denkt daarbij wel meer na over de mogelijke gevaren dan voorheen. De vliegrampen weerhouden Nederlanders er echter niet van om te vliegen. Slechts 1 op de 11 stapt minder makkelijk in een vliegtuig door wat er is gebeurd. Vier procent gaat komend jaar niet vliegen vanwege de vliegrampen. Eén procent van de Nederlanders zegt hierdoor zelfs nooit meer met het vliegtuig te gaan.

Vooral vrouwen onder de indruk

Vooral bij vrouwen hebben de vliegrampen indruk gemaakt. Slechts een kwart van de vrouwen stapt volledig onbezorgd het vliegtuig in. Bijna de helft (47%) van de mannen is helemaal niet met de vliegrampen bezig als ze gaan vliegen.

Wel eerst de route controleren

Een kwart van de reizigers die nog steeds met het vliegtuig gaan, controleert van te voren de vliegroute. Zij willen graag weten over welke gebieden het toestel vliegt. De reizigers die komend jaar niet gaan vliegen vanwege de vliegramp, kiezen een alternatief vervoersmiddel (43%) of gaan minder ver naar een andere bestemming (33%).