Nieuws
800212
Nieuws

'Auto's Schiphol-klanten misbruikt'

De Schiphol-parkeerdiensten Qube Valet en P7-zelfparkeren gebruiken auto’s van nietsvermoedende klanten voor privéritten, zo stelt het tv-programma Groeten van MAX vanavond (NPO 1, 20.30 uur).

„Luchthavenbezoekers overhandigen hun voertuig op het vliegveld aan een medewerker van een van deze bedrijven, in de veronderstelling dat de auto wordt gestald op een veilige plek”, vertelt Taco Zimmerman van Tuvalu Media, dat Groeten van MAX produceert.

„Wij ontdekken dat het personeel een door ons afgegeven Fiat gebruikt om naar de McDonald’s te rijden en om te gaan sporten. Een andere auto, een mooie Audi Q5, is zelfs als pendelbus ingezet voor andere parkeerders.”

Volgens Zimmerman wordt er soms roekeloos en met hoge snelheid gereden. „Er zitten uitschieters tussen van 150 tot 180 kilometer per uur. De auto’s staan ook niet in een bewaakte stalling, maar ergens in een woonwijk in Amsterdam-West.”

Bekeuring

De programmamakers startten een onderzoek nadat er bij de redactie diverse klachten waren binnengekomen over de parkeerdiensten.

„Een klant had een bekeuring voor een snelheidsovertreding gekregen terwijl hij zelf in het buitenland op het strand lag. Iemand anders vond dat er wel erg veel benzine uit de tank was verdwenen. Dat was voor ons een goede reden om deze bedrijven tegen het licht te houden. Terecht, zo blijkt nu”, stelt Zimmerman. „Eigenaar van zowel Qube Valet als P7-zelfparkeren is Robert-Jan Buijtelaar. Hij doet dit af als incidenten en neemt er geen enkele verantwoordelijkheid voor.”

Buijtelaar ontkent tegenover deze krant alle aantijgingen. „Ik heb niet eens personeel. Bovendien parkeren mensen bij P7-zelfparkeren de auto zelf. De programmamakers hebben geen deugdelijk onderzoek gedaan en ik stel hen dan ook aansprakelijk voor alle gevolgen van de uitzending.”

Aangifte

Hij vervolgt: „Medewerkers van Groeten van MAX zijn bij mij thuis langs geweest en zonder toestemming naar binnen gekomen. Volgens mij is dat huisvredebreuk, daar ga ik aangifte van doen. Als de beelden worden uitgezonden, komt er nog een aangifte bij wegens schending van privacy. En ze zijn ook met draaiende camera bij mijn kantoor geweest op de Keizersgracht in Amsterdam. Ik was er niet, maar de verhuurder wel. Die is van het verhaal zo geschrokken dat hij mij meteen de huur heeft opgezegd.”

Zimmerman reageert: „Buijtelaar spreekt zichzelf tegen. In onze uitzending herkent hij de mensen die de auto’s aannemen en zegt hij dat hij ze zal ontslaan.”