Nieuws/Buitenland
800479
Buitenland

Griekse eilanden overspoeld met vluchtelingen

De vluchtelingenstroom naar de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee, neemt steeds grotere proporties aan. De Griekse kustwacht heeft alleen al de afgelopen drie dagen meer dan vierduizend vluchtelingen opgepikt. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen volgens de kustwacht ruim 40.000 mensen aan op de Griekse kusten. Vorig jaar waren het er in dezelfde periode 'slechts' 6500.

Opvangplaatsen zijn er nauwelijks, daarom slapen veel vluchtelingen noodgedwongen buiten. De bootvluchtelingen die zich vanuit Turkije door mensensmokkelaars laten overzetten naar Griekenland, komen vooral uit Syrië, Irak, Eritrea, Pakistan en Afghanistan.

De Europese Unie (EU) stuurt aan op een eerlijker verdeling van vluchtelingen over de lidstaten. Vooral Griekenland en Italië, de belangrijkste toegangspoorten van de EU, eisen al veel langer hulp.

Het ziet ernaar uit dat ze eindelijk hun zin krijgen: de Europese Commissie maakt er werk van. De Nederlandse regering zou bereid zijn om meer asielzoekers op te nemen, mits andere lidstaten dat ook doen. De Tweede Kamer praat donderdag over de kwestie.