Nieuws
800570
Nieuws

Wat Zij Vindt | Marijke

He bah, wat een perfecte levens!

Onderzoeken wijzen uit: mensen worden depressief van Facebook. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Als ik de hele dag moet werken terwijl buiten eindelijk de zomer begonnen lijkt, kan ik ook best chagrijnig worden van al die vrolijke posts van mensen op zonnige terrassen achter frisse cocktails, met de voetjes in het zand dansend op een festival, of dobberend op bootjes… Want: kijk nou wat ik allemaal voor leuks heb gemist!

Of ik zie dat mensen naar een concert gaan van de Foo Fighters, waar ik ook dolgraag heen had gewild, maar waarvoor de kaartjes in 10 seconden waren uitverkocht. De eerste geluksvogel-fies worden al gepost als ze met hun BFF’s onderweg zijn. Daarna weer een in de zaal, in spannende afwachting van de band. Dan posten ze nog een filmpje tijdens, en daarna wordt nog een keer ge’shared hoe geweldig het was en hun allerstoutste verwachtingen overtrof…

Ja, lekker wrijf het er nog maar een keer in!!! Grrr!

Jaloers!

Jaloezie: het is geen emotie waar ik trots op ben, maar is heel soms sterker dan mezelf. En dan heb ik best een behoorlijk leuk leven, met toffe baan, superman en een stel lieve, goed gelukte kinderen. Ik mag dus helemaal niet klagen. En dat doe ik ook niet, maar toch…

Dochterlief begrijpt er niets van. ‘Het is toch juist leuk als je vrienden iets te geks meemaken?’ Zit dus echt geen kwade gen in dat kind… Maar goed, feit is dus dat iedereen Facebook volzet met de highlights van hun levens. Grootse, meeslepende, gelukzalige momenten. En dat zijn er ongelooflijk veel.

Ongelooflijk, ja. Want deze ‘geluksbubbel’ is natuurlijk geen afspiegeling van het echte leven.

Feit is echter ook dat volgens diverse onderzoeken bepaalde mensen – vooral de Facebook-stalkers – zich door het zien van al dat digitaal geluk, zelf steeds eenzamer en depressiever (en jaloers) gaan voelen. Het lijkt me ook afschuwelijk om al die vrolijkheid langs te zien komen, als je zelf geen leuke familie hebt, weinig of geen vrienden, geen kinderen, geen werk, geen geld…

Reden genoeg om steeds verder in een depressie te schieten.  Facebook checken wordt dan een vorm van masochisme. Uitloggen en nooit meer kijken, is volgens mij de enige remedie.

#Flaterfie

Wat we ook kunnen doen is om niet meer alleen maar een ‘best of’-versie van ons leven te delen op Facebook, maar ook de lowlights eens te posten. Collega Johanna deed het laatst nog. Haar leven bestaat blijkbaar niet alleen maar uit vreugdesprongen die ze maakt als ze ’s morgens voor dag en dauw haar hardlooprondje loopt. Soms belandt ze in bed met hevige migraine en ook dat deelde ze met de digitale buitenwereld.

En collega Marjolein, meesteres van de zelfspot en -kastijding, post geregeld foto’s van mislukte kookkunsten en andere huishoud-, kleding- c.q. opvoedblunders.

Persoonlijk vind ik dat een verademing. Heerlijk toch als je ontdekt: ik ben niet de enige die het leven niet altijd perfect in de hand heeft! Zouden meer mensen moeten doen. Meer van dat soort schaamteloosheid en zelfspot zou het (Facebook)leven volgens mij veel leuker, interessanter en herkenbaarder maken.

Dus post behalve het leuks in je leven alsjeblieft ook de blunders en bloopers: de gescheurde boodschappentas met inhoud op de straat, het inlegkruisje dat onder je schoen zit geplakt, de doorgelopen mascara na een plensbui, de mislukte soufflé, de afgebroken killerheel, de zoveelste afwijzing op je sollicitatiebrief… Kortom: het echte leven.

Doe ik met je mee. 

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Lees ook van Marijke: