Nieuws/Binnenland
800618
Binnenland

Faalangstexamen is populair

Het faalangstexamen voor automobilisten wint aan populariteit. Het afgelopen jaar steeg het aantal zenuwachtige kandidaten dat een speciaal voor deze groep ingestelde praktijkproef aflegde met 25 procent.

Ruim zestig procent slaagt dan in één keer en daarmee presteren ze stukken beter dan ’normale’ deelnemers die net boven de 50% scoren. Dat staat in het jaarverslag van het CBR, dat dinsdag verschijnt.

Het exameninstituut heeft ook de overeenkomst met de rijscholen aangescherpt. „Met de brancheorganisaties hebben we een nieuwe overeenkomst opgesteld, die op 1 augustus ingaat. Daarin staat een bepaling over integer gedrag. Ook eisen we dat instructeurs als ze bij het CBR zijn altijd een geldige bevoegdheidspas moeten kunnen tonen", zegt Nathalie Dingeldein van het CBR. „Daarnaast zijn er bij de examens tal van preventieve voorzieningen getroffen om fraude van kandidaten verder tegen te gaan.”

Afkijken tijdens het theorie-examen is niet meer mogelijk, omdat iedereen een unieke proef aflegt. „Daarbij staat op elke tafelunit ook nog eens een camera en spiegel, waarmee onze medewerkers kandidaten kunnen observeren. Ook blijven we actief in het opsporen van look-a-likes, waarvoor ons personeel dezelfde training volgt als bijvoorbeeld de marechaussee”, aldus Dingeldein, die zegt dat de vragen ook minder voorspelbaar zijn. Daardoor daalde het slagingspercentage met een paar procent tot 41%.

Het aantal examens dat werd afgekomen steeg in 2014 tot net boven de 1,3 miljoen en dat waren er enkele tienduizenden meer dan het jaar ervoor. Opvallend blijft de populariteit van 2toDrive. „Het afgelopen jaar namen gemiddeld 6.000 kandidaten per maand zo’n examen af. Het gemiddelde slagingspercentage ligt met 55,9% ook nog eens 7,2% hoger dan bij de andere kandidaten voor het autorijexamen. Geslaagden 17-jarigen krijgen een gewoon rijbewijs, maar moeten tot hun 18e jaar wel onder begeleiding van een ervaren chauffeur met begeleiderpas rijden”, aldus de woordvoerder.

Dat het economisch beter gaat, ziet het CBR terug in cijfers voor de professionele chauffeurs. Dingeldein: „We hebben 11% meer theorie-examens voor bus en vrachtauto afgenomen. Omdat de stijging vooral in de laatste maanden van 2014 zit, verwachten we dit jaar meer praktijkexamens voor beroepschauffeurs af te nemen.”