Nieuws/Binnenland
800625
Binnenland

Juweliersvrouw vreest vervolging

Moet het Openbaar Ministerie juweliersvrouw Marina Sanders uit Deurne alsnog vervolgen voor het doodschieten van twee overvallers?

Die vraag beantwoordt het gerechtshof in Den Bosch dinsdag nadat advocaten van de nabestaanden een zogeheten artikel-12-procedure hadden aangespannen.

Goldies

De vrouw opende vorig jaar maart het vuur op Abdel H. (20) en Youssef F. (29) tijdens de overval op juwelierszaak Goldies, waarbij haar man Willy werd bedreigd.

Na de fatale schoten worden Marina en haar man Willy níet, zoals doorgaans wel gebruikelijk is in soortgelijke zaken, niet gearresteerd. Evenmin worden zij als verdachten behandeld.

Noodweer

Justitie besloot in september dat Marina niet vervolgd hoeft te worden omdat zij uit noodweer zou hebben geschoten.

De nabestaanden van de overvallers nemen daar geen genoegen mee en hopen vandaag van het Hof te horen dat die het Openbaar Ministerie alsnog dwingt Marina te vervolgen.

„Er zijn twee jonge mensen doodgeschoten. Justitie kan dit niet zelf afwikkelen”, aldus raadsman Peter Plasman namens de nabestaanden van H. „De rechter moet oordelen of het gebruikte geweld proportioneel was. Had de juweliersvrouw de mannen bijvoorbeeld niet in hun benen kunnen schieten?”

Seponeren

Ook vraagt Plasman zich af of justitie wel anders kon dan de zaak te seponeren. Een dag na de dodelijke overval zegt hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen dat de handelwijze van het juwelierspaar op zelfverdediging lijkt. „Je kunt hier gerust spreken van een blunder. Hij heeft een te groot voorschot genomen op de onderzoeksresultaten,” vindt Plasman. „De hoofdofficier deed hier een toezegging aan de juweliers. Dan kun je niet zomaar weer terugkrabbelen.”

Advocate Bénédicte Ficq van de nabestaanden van F. stelt dat haar cliënten niet per se uit zijn op een veroordeling van Marina. „Wel vinden ze dat een rechter onafhankelijk moet oordelen over deze zaak. Bovendien zijn er wat mij betreft nog te veel onduidelijkheden. Die kunnen tijdens een zitting worden opgehelderd.”

Kritiek

Justitie verwerpt de kritiek van de advocaten. „Twee reflectiekamers bestaande uit meer dan dertig deskundigen hebben naar het onderzoek gekeken. Ook zij kwamen tot de conclusie dat er sprake was van noodweer”, aldus een woordvoerster van het OM.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van het echtpaar hoopt dat het Hof vandaag besluit Justitie niet op te dragen zijn cliënte te vervolgen. ,,Het gaat eindelijk iets beter met Marina. Ze is thuis en zit niet meer in een psychiatrische kliniek. Als ze wordt vervolgd gaat het hele circus opnieuw beginnen en ben ik bang dat ze een terugval krijgt. Het OM heeft genoeg onderzoek verricht om te concluderen dat er sprake was van noodweer. Het is tijd dat de zaak afgelopen is.”

Pistool

In tegenstelling tot Marina heeft Willy Sanders zich wel al voor de rechter moeten verantwoorden. Hij kreeg 100 uur werken en drie maanden voorwaardelijk voor het Russische pistool – dat hij via een klant had gekregen na een eerdere beroving – waarmee Marina schoot.

Zakaria G., die als derde overvaller de vluchtauto regelde, is onlangs tot drie jaar cel veroordeeld. Hij gaat tegen dit besluit in beroep.